Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sterk draagvlak voor Kas als Energiebron

Voor het programma Kas als Energiebron bestaat veel draagvlak in de tuinbouw. Dat blijkt uit een enquête van het Tuinbouw Inspraak Panel (TIP) van het Productschap Tuinbouw (PT). Zeventig tot negentig procent van de deelnemers aan de enquête staat achter de hoofddoelen van Kas als Energiebron. PT en LNV investeren jaarlijks ieder circa 2,5 miljoen euro in het programma.

Aan de TIP-enquête hebben 115 bedrijven uit de glastuinbouw meegedaan. Zeventig procent onderschrijft het doel dat in 2020 de CO2-emissie met minstens dertig procent verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. Ook zeventig procent verwacht dat in 2020 de glastuinbouw leverancier is van duurzame warmte en elektriciteit en maar liefst negentig procent staat achter het doel dat over twaalf jaar in nieuw te bouwen kassen het gebruik van fossiele energie sterk is gereduceerd.

Een minder hoge score haalde de doelstelling van het programma Kas als Energiebron dat in 2020 in nieuw te bouwen kassen klimaatneutraal geteeld wordt. Bijna zestig procent van de deelnemers aan de enquête onderschrijft dit doel. Een kwart is het hier niet mee eens. Bijna twintig procent heeft over deze vraag geen mening of weet het niet. Speciale belangstelling van de deelnemers hebben de onderwerpen zonne-energie, aardwarmte en duurzame elektriciteit. Bijna 45 procent overweegt binnen twee jaar te investeren in energiebesparing en duurzame energie. Acht tuinders gaven aan te investeren in aardwarmte.

Bijna negentig procent van de ondernemers die meededen aan de TIP-enquête ziet semi-gesloten kassen en geconditioneerd telen als een belangrijke richting voor energiebesparing. Driekwart vindt het van belang dat het PT extra ondersteuning geeft aan het ‘versnellingsprogramma semi-gesloten kas’. Voor dit project trekken productschap en ministerie ieder tot 2012 jaarlijks 1,5 miljoen euro uit.

Klik hier voor het rapport (PowerPoint-bestand)

Voor meer informatie neemt u contact op met Arie van Woerden, telefoon 079-347 06 51 of e-mail a.vanwoerden@tuinbouw.nl of u bezoekt onze website op www.tuinbouw.nl.
Publicatiedatum: