Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enzicur nu ook beschikbaar voor kleinere oppervlakten

Vanaf 28 maart 2008 levert Koppert haar nieuwe product Enzicur ook in een kleinere verpakking. De inhoud, 300 gram, is geschikt voor 200 liter spuitvolume. Hiermee kan 1000 tot 1500 m² behandeld worden. Dit maakt het product dus ook zeer praktisch voor de behandeling van kleinere oppervlakten. Enzicur is het eerste natuurlijke fungicide op basis van enzymen. Het product is volkomen natuurlijk en veilig voor mens, gewas en milieu. Ook de meeste bestrijders en bestuivers ondervinden geen nadelige gevolgen van het gebruik. Dat maakt het product bij uitstek geschikt voor toepassing in een geïntegreerd teeltsysteem.Geen resistentie

Omdat Enzicur op verschillende manieren ingrijpt op de stofwisseling van de meeldauwschimmel, kan deze geen resistentie tegen Enzicur opbouwen.

Werking door reactie

Enzicur bestaat uit onder meer het natuurlijke enzym lactoperoxidase, de werkzame stoffen kaliumjodide en kaliumthiocyanaat en een aantal hulpstoffen. De vloeibare adjuvant Addit (bijgeleverd in een jerrycan) zorgt ervoor dat Enzicur goed over het blad wordt verdeeld en diep de meeldauwschimmel indringt. Lactoperoxidase komt van nature voor in melk en is zonder meer veilig.


Enzicur is in feite een systeem van meerdere stoffen die, opgelost in water, een reeks reacties veroorzaken die de meeldauwschimmel onschadelijk maken. Door middel van de enzymwerking van lactoperoxidase worden de zouten kaliumjodide en kaliumthiocyanaat omgezet in de reactieve zuurstofionen hypojodide en hypothiocyanaat. Deze zuurstofionen reageren met essentiële eiwitten in schimmelorganismen en verstoren de stofwisseling van schimmels. Daardoor worden deze gedood.

Snel inzetten

Enzicur moet worden ingezet zodra de eerste schimmelplekjes zijn geconstateerd. Het product heeft geen translaminaire (ín het blad) of systemische werking (via de wortels), maar grijpt in op het oppervlak van het blad, precies daar waar de meeldauwschimmel groeit.

Verpakking en gebruik

Enzicur kan worden toegepast met standaard spuitapparatuur. Een verpakking Enzicur bestaat uit drie zakken met – in een bepaalde verhouding - het enzym, de werkzame stoffen en de hulpstoffen, en een jerrycan met de adjuvant Addit. De nieuwe 300 gram verpakking van Enzicur is uitermate geschikt voor het toepassen van een klein spuitvolume (200 liter per 300 gram verpakking). De hele plant moet goed worden bespoten zodat de plekken met schimmel goed worden geraakt. Want bij Enzicur geldt: geraakt = dood. Na toepassing is het effect snel en duidelijk zichtbaar. Enzicur kan onder bijna alle omstandigheden gebruikt worden. Noch de temperatuur, noch de relatieve vochtigheid heeft invloed op de goede werking. Direct zonlicht dient vermeden te worden.

Meer informatie over Enzicur is beschikbaar op www.enzicur.nl
Publicatiedatum: