Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip Derby (De Ruiter Seeds):

"Snelheid houden en op groei werken"

De meeste 'Derby-bedrijven' zijn volop aan het oogsten. De kwaliteit is wat je van Derby mag verwachten: betrouwbaar en grof. Ook de doorkleuring is prima en voldoende snel, ondanks de matige omstandigheden van de laatste week. Het typische weer voor maart met afwisselend mooie, zonnige dagen en dagen met winterse buien en koude zorgt voor een grillig verloop van groei en zetting. Hevige sneeuw- en hagelbuien en zonnige perioden wisselden elkaar in rap tempo af en menigeen zat met de handen in het haar met wat te doen.

De plantbelasting is inmiddels opgelopen tot 30 stuks of meer per m2 en daarom blijft het advies snelheid houden en op groei werken, zodat de vruchten voldoende snel afrijpen en ruimte maken voor een nieuwe zetting. Afgelopen week werd er gemiddeld toch wel 20°C of meer gerealiseerd. Een veel gebruikte instelling is voornacht 18°C, nanacht 19°C en 20-21°C dag. Bij een lichtsom van gemiddeld 1000-1200 per dag moeten we ook streven naar 20 à 20,5°C etmaaltemperatuur. Bij etmalen van 19°C of zelfs lager gaat de groei achteruit en worden de jonge vruchtjes belemmerd in hun ontwikkeling.

Houd voldoende buistemperatuur aan. Een minimumbuis van 45°C is wenselijk met het huidige weertype en relatieve koude. Op voldoende instraling mag de buis wat terugregelen, maar houdt voldoende activiteit in het gewas, dus helemaal uit mag deze nog niet. Let op met luchten. Onder de 11°C buiten willen we nog niet doorluchten. Verlaag evt. de luchtlijn tot 1 graad boven de stooktemperatuur om te vroege opwarming te voorkomen (200-400 Watt). Werk vanaf een uur of 11 in de ochtend met een verhoogde ventilatietemperatuur van een graad per uur en houdt dit vast tot zo’n drie uur voor zon onder.

Druppel met het wisselvallige weertype niet te lang door. Houd op een zonnige dag 3x de lichtsom aan en zorg op tijd voor drain. Na 16 uur ’s middags moet het eigenlijk niet meer nodig zijn om nog water te geven. Start desnoods de volgende dag met een grotere beurt om weer op tijd wat drain te hebben. Als de wortels te lang in het water blijven staan, verspelen we de wortelpunten en dit kan weer o.a. gebreksverschijnselen als gevolg hebben bij een hoge plantbelasting. Succes met uw teelt!

Bron: Teelttip Derby, De Ruiter Seeds
Publicatiedatum: