Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenteler wordt energieleverancier

Naast zijn bestaande kas op de Ulingshofheide in Venlo opende teler Joep Raemakers in september 2007 nóg een kas voor zijn Sunny Tom-tomaten. Niet zo maar een kas, maar een indrukwekkend demonstratieproject onder de naam Greenportkas waarvan de complete teeltsector de resultaten op de voet volgt. Een schoolvoorbeeld hoe je met visie, durf en gezond verstand je energieprobleem slim en schoon kunt oplossen.



Joep Raemakers werd geconfronteerd met een almaar verder stijgende gasrekening, die opliep tot € 200.000 per jaar. Al langer geïnteresseerd in alternatieve energiebronnen, wilde hij serieus werk maken van het opslaan van warmte in de grond in de zomer om vervolgens die warmte in de winter weer te kunnen gebruiken om de kas mee te verwarmen. Op negentig meter diepte in de grond is een separate warmte- en koudebuffer aangebracht. De overtollige zomerwarmte wordt naar het grondwater afgevoerd, dat op die diepte normaliter een temperatuur heeft van zes graden Celsius. Hierdoor stijgt die temperatuur tot vijfentwintig graden en die warmte blijft daar opgeslagen tot de winter. Op dat moment zet Raemakers de warmtewisselaar om en wordt het opgewarmde grondwater naar boven gepompt om zijn kas te verwarmen.

Sterrenstatus

Via een tweede buffer is eveneens het van nature koele grondwater aangesloten op de Greenportkas, waarmee deze in de zomer gekoeld wordt en geen elektrisch aangedreven airco meer nodig is. Door deze manier van werken hoopt Joep Raemakers twee miljoen kubieke meter gas per jaar te kunnen besparen, want neerkomt op 35% van zijn totale energieverbruik. Nog los van dit financiële voordeel, betekent het snel kunnen overschakelen op koelen of verwarmen dat de temperatuur in de kas constanter gehouden kan worden, wat de teelt waarschijnlijk zeer goed gaat beïnvloeden. Maar er is meer. In tegenstelling tot gewone kassen blijven hier de ramen voortdurend gesloten. Hierdoor krijgen insecten geen kans om binnen te dringen en dat betekent weer minder kans op ziekten en dus minder kosten voor bestrijdingsmiddelen en uiteindelijk nóg gezondere tomaten. Wat deze kas echter zijn sterrenstatus verleent, is het feit dat deze tuinbouwer ook energieleverancier is geworden.

Warme voeten

Het overschot aan overtollige warmte wordt in de winter via een leidingenstelsel naar het nabijgelegen gebouw van de Zorggroep Noord-Limburg geleid, dat daarmee compleet wordt verwarmd. Het zorgcentrum moest hiervoor zelf eveneens een aanzienlijke investering doen, maar ging daarbij beslist niet overhaast te werk. Het belangrijkste punt was de leveringszekerheid, want de bewoners moeten natuurlijk altijd verzekerd zijn van warme voeten. Daarom werd het reguliere energiesysteem in tact gelaten om bij onverhoopte problemen in de levering vanuit de Greenportkas terug te kunnen vallen op Essent. De Zorggroep hoopt circa 800.000 kubieke meter gas per jaar te kunnen besparen, waardoor de investering van zeven ton in een periode van vijf tot zes jaar terugverdiend zal zijn.

Visitekaartje

De Universiteit van Wageningen zal drie jaar lang metingen verrichten naar de teeltomstandigheden en opbrengsten. Hiervoor is de kascomputer rechtstreeks verbonden met de pc’s in Wageningen en hebben de wetenschappers 24 uur per dag inzicht in de ontwikkelingen in temperatuur, luchtvochtigheid, ziektes, teeltopbrengst en CO2-uitstoot. Om ook andere telers mee te laten profiteren van deze inzichten kan in principe iedereen via het internet meekijken naar de resultaten. Naast alle genoemde voordelen, is de verwachting dat door de gesloten ramen vocht en kooldioxide in de kas blijven en dat daardoor de kooldioxideuitstoot met zo’n twintig tot dertig procent zal afnemen. Als dit project slaagt, kan Nederland als geheel en de regio Venlo in het bijzonder, zijn voorsprong in innovatieve en duurzame tuinbouw alleen nog maar verder uitbreiden en dat maakt deze kas tot een echt visitekaartje voor Greenport Venlo.

Bron: Limburg Onderneemt, www.californie.nu

Publicatiedatum: