Teelttip Ingar:

Wees alert op het inluchten van kou in de morgen!

De afgelopen periode werd gekenmerkt door behoorlijk wisselvallige weersomstandigheden en de laatste week ook nog met lage buitentemperaturen, kortom 'maarts weer'. Het is dus nog altijd koud, we moeten daarom alert blijven op het inluchten van kou in de morgen; lucht ’s morgens met zeer kleine stappen (P-band ventilatie!), maar wel op tijd om vocht af te voeren. Hierdoor kunnen we ook groeivlekken voorkomen.

De minimumbuis moet met wisselend weer altijd 35 graden zijn en eigenlijk 40 graden. Door de lage buiten-temperaturen zien we dat sommige gewassen (geen scherm) aan de zware kant staan. Probeer de plant in balans te houden door op lichte dagen (meer dan 1100-1200 j) de middagtemperatuur (20 gr. v.a. 16.30 uur) zo lang mogelijk vast te houden en hierdoor dagen met lage etmalen te compenseren. Bij volle gewassen is het wegnemen van blaadjes in de kop aan te raden. De eerste kilo’s Ingar van goede kwaliteit en grofheid zijn inmiddels geoogst.

Klimaat/aandachtspunten komende weken

Wanneer het (wellicht?) lente wordt met mooi weer en normale buitentemperaturen is het natuurlijk belangrijk om voldoende water te geven. Op mooie dagen moeten we 3cc/joule water aanbieden; niet later starten dan 9.15-9.30 uur, maar oppassen met te lang doordruppelen. Midden op de dag willen we met mooi weer een drain van 30% realiseren, door aan het begin van de dag met grote druppelbeurten te starten.

De temperatuur mag, zeker bij gewassen die aan de zware kant staan, in de middag bij mooi weer oplopen en ook langer vastgehouden worden. Blijf zeker een dag/nachtverschil van 4 gr. nastreven om een goede generatieve sturing te creeren. Voornacht 14-14,5 gr. na een donkere dag en 15-15,5 gr. na een lichte dag, nanacht 17,5 en evt. met zonop gedurende een uur iets zakken van 17,5 naar 16,5-17 om een sterke tros te maken; aktief telen geeft ook sterkere trossen.

Belangrijk is om er met Ingar voor te zorgen dat het gewas rond de langste dag goed in balans staat en liefst iets meer naar het generatieve toe. Na de langste dag is het moeilijk om van een vegetatieve Ingar nog een plant te maken die in balans staat. Met het beugelen of beschadigen van trossen kunnen we stoppen. We moeten er vanaf volgende week naar streven om zeker 1 tros/week/plant aan te maken, anders zitten we te laag in etmaal. Wees op tijd met bladplukken of blad snijden en voorkom te volle gewassen. Blad snijden is in de vaak vochtige maanden maart en april beter en voorkomt Botrytis.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven