Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinbouwsector Greenport’s invloed op Horster economie

"Tuinbouw moet sexy imago krijgen"

Greenport heeft een gigantische economische impact op de gemeente Horst aan de Maas. “Valt de agrarische sector om, dan is het met de detailhandel ook gedaan”, aldus Leon Litjens, wethouder van Horst aan de Maas, verantwoordelijk voor o.a. Economische Zaken en Agribusiness & Reconstructie.

Maar liefst veertig procent van de gemeente Horst aan de Maas is afhankelijk van de agrarische sector. "Kun je nagaan wat een invloed een initiatief als Greenport heeft.” Litjens, als wethouder vanzelfsprekend partner in Greenport, ondersteunt het initiatief dan ook van harte. “Ik ben er blij mee dat het kabinet de tuinbouwsector stimuleert."

Meer kennis naar regio

Voorwaarde voor het voortbestaan van die sector zijn goede scholing en goede arbeidskrachten. "We moeten meer jongeren naar de tuinbouw zien te trekken. Helaas heeft deze sector geen sexy imago.” De plannen om in de regio dependances van de HAS en de Universiteit van Wageningen te vestigen", roemt Litjens. "Hard nodig, want met kennis kunnen we waarde toevoegen aan onze producten, die van zichzelf laagwaardig zijn. Door innovatie kunnen we de concurrentie het hoofd bieden."

Overheid als coach

Ruimte, opleidingen, subsidies... Voldoende moois voor het ondernemerschap in de regio. Litjens is wel duidelijk over de rol die ondernemers daarin moeten spelen. "De overheid schept voorwaarden, maar zij moeten zelf het initiatief nemen. Wij gaan hun hand niet vasthouden. Zie ons maar als coach; zij moeten stappen zetten als ze hun bedrijf willen uitbreiden of nieuwe teelttechnieken gaan ontwikkelen." Hebben telers daar volgens Litjens voldoende pit voor? “Absoluut. Kijk maar naar ondernemers in Californië die hun bedrijf hebben uitgebreid naar 20 of 60 ha. Dan heb je het in het laatste geval al snel over een investering van 120 miljoen euro. Daar heb je lef voor nodig."

Kansen voor telers

Maar, niet iedere ondernemer hoeft mee te doen, benadrukt Litjens. "Die kleine groep trekt de kar en is een mooi voorbeeld voor anderen. Er zijn óók telers die het best vinden zo. Die plannen hebben binnen een paar jaar met hun bedrijf te stoppen, en geen trek meer hebben om te investeren. Logisch. Maar, er is ook een grote middengroep, voor wie er veel kansen liggen. Dat zijn telers die beslist aan Greenport mee moeten doen."

Afzetgebied om de hoek

Wat kan hen dan over de streep trekken? "Geen regio waar zoveel gebeurt als hier.
Denk maar aan de projecten die onder de vlag van Klavertje 4, zoals Californië en Siberië vallen.” En ook: "Er zitten veel verschillende agrarische sectoren bij elkaar. Die versterken elkaar. Andere regio’ s zijn vaak op één teelt gericht, zoals het Westland op de glastuinbouw en Boskoop op de boomteelt. Bovendien: Duitsland - een enorm afzetgebied - ligt om de hoek. Dat maakt onze regio tot een krachtige regio.” Litjens betreurt het daarom dat Limburg die kracht niet durft te uiten. “We zijn een hardwerkend volk, en schreeuwen nooit luid van de toren. Dat is jammer. Want Greenport Venlo is een status waar we trots op mogen zijn."

Bron: Limburg Onderneemt, www.californie.nu
Publicatiedatum: