Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De beste kassen van de wereld"

"Nederland is de uitvinder van de kas", vertelt Michel La Crois, directeur van Maurice Kassenbouw. "Wereldwijd zijn er maar vier grote kassenbouwers en die komen allemaal uit Nederland." Michel reist als kasexpert de hele wereld over om te vertellen over de duurzame technologieën in ons land. En natuurlijk om kassen te bouwen.

Wie over kassen in Greenport Venlo praat, praat over slim omgaan met energie. "Het gemiddelde energieverbruik in de tuinbouw was tachtig kuub gas per vierkante meter en dat is door alle maatregelen gedaald tot dertig”, vertelt Michel la Crois. “Dat op zich maakt onze kassen al tot de beste ter wereld, maar het gaat hier nog een stap verder. De CO2 die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit wordt terug de kas ingeleid. Zo wordt niet alleen vermeden dat de buitenlucht vervuild wordt, maar wordt de kooldioxide zelfs positief aangewend. Planten ‘ademen’ dit immers in en zetten het om in zuurstof. De warmte van elektriciteitsturbines zelf worden eveneens naar de kas geleid. En daarbij komt óók nog eens, dat de overtollige warmte die in de zomer in de kas ontstaat ingenieus wordt omgezet in elektriciteit. We hebben hier dus te maken met onvervalste, bonafide energiecentrales. Twee kassen op Californië leveren op dit moment al genoeg energie om tienduizend huishoudens van elektriciteit te kunnen voorzien, dat zijn alle gezinnen van Horst aan de Maas en Sevenum bij elkaar."

"In de glastuinbouw zien we een trend naar grote kassen van wel zeven meter hoogte voor een optimale luchtcirculatie en daarmee de optimale biotoop. Die grote hoogte brengt voor ons als bouwers, maar ook voor de onderhoudsmensen hele nieuwe uitdagingen met zich mee. Het is té gevaarlijk geworden om met hoogwerkers van binnen uit reparaties te verrichten; daar moeten dan echt halsbrekende toeren voor worden uitgehaald. In de goten van de kas hebben we een werkplateau op wielen aangebracht waar een borstelsysteem volautomatisch zorgt voor het wassen van de ruiten. Vanaf ditzelfde plateau kunnen nu ook de reparaties verricht worden waar elke tuinder vroeg of laat mee te maken krijgt. Waar in het Westland verouderde kassen worden afgebroken en vervangen door woningen, bloeit in deze regio de glastuinbouw als nooit tevoren en dat wordt opgepikt want van over de hele wereld krijgen we steeds meer vragen over wat hier allemaal van de grond komt."

Bron: Limburg Onderneemt, www.californie.nu
Publicatiedatum: