Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rijk Zwaan:

Te snelle groei van kassla niet altijd wenselijk

Vorig jaar constateerden we bij de kassla in het algemeen een wat zwakkere onderkant. Dit seizoen valt het op dat de onderkant van de sla over het algemeen goed is. Vorig jaar hadden we minder problemen met de bovenkant. Dit jaar zie je duidelijk wat meer problemen met ouderdomsrand. Vaak is het weer hiervan de oorzaak. Het lage prijsniveau nodigde niet uit tot snel oogsten. Het te lang staan van kassla bevorderde ook de kans op ouderdomsrand. Hoe speelt de teler hierop in om de gevolgen tijdig te tackelen en de schade tot een minimum te beperken?

Ouderdomsrand

Ouderdomsrand kan een groot probleem zijn bij kassla. Vooral in de laatste weken voor de oogst kan dit probleem problematisch zijn. Dit geldt vooral onder groeizame teeltomstandigheden en vooral bij sla die bijna oogstbaar is. Hierover zijn meer lezingen mogelijk. Wij kijken nu vanuit de slakant. Waarom groeit sla en wat zijn zijn bladfuncties? De kropsla die wij telen groeit eigenlijk niet om bij ons als lekkernij op ons bord te komen. De kropslabladeren assimileren voor groei en hebben tevens de functie om reserves op te bouwen voor zijn nakomelingen. Als kropsla schiet, komt de tijd dat hij zijn aangelegd blad gaat aanspreken op zijn reserves. Dan zien we snel dat de bladeren gaan verouderen eerst aan de buitenkant en zo verder naar binnen. Dit is gewoon een natuurlijk verloop. Dus niks mis mee.

Ouderdomsrand bij sla

Waardoor ontstaat te vroeg ouderdomsrand? We zien te vroeg ouderdomsrand komen bij sla die door klimatologische omstandigheden een groeistoot krijgt. (Bij vollegrondsla had dit de meeste kans na een onweersbui en daarna een groeizame dag. Probleem kon dan in 2 dagen zo groot zijn dat de sla onverkoopbaar werd.) Meestal geholpen door een minder hoge voedingstoestand in de bodem. Geeft men bij kassla die in kropstadium is ook nog een extra gietbeurt, dan heeft dit een extra groeiexplosie tot gevolg. De vochtopname wordt zo gemakkelijk en de groei is zo groot dat de plant de weg van de minste weerstand kiest. Hierdoor gaat de slaplant al vroegtijdig zijn reserves voor later aanspreken. Door de snelle groei neemt de plant heel gemakkelijk vocht op en omdat de voeding laag is pakt de plant het dan uit zijn oudere buitenblad. Met als gevolg vroegtijdige veroudering. Dit wordt extra in de hand gewerkt door een groeizaam klimaat met veel licht.

Teeltomstandigheden aanpassen

Veroudering komt het meeste voor onder wisselende groeizame teeltomstandigheden. Vooral in die tijd (vroege voorjaar) dat weersovergangen de groeinorm kunnen beïnvloeden. Vooral bij groeizaam weer is het gemakkelijk om te zeggen ik geef nog een flinke gietbeurt en daar moet ze het maar mee doen. Groeizaam zegt het al. Men kan gemakkelijk gieten, luchten en temperatuur geven. Al met al het groeit vanzelf. Juist dat is het grootste probleem, het gaat te snel. Vooral sla die echt gaat kroppen en dus veel in gewicht toeneemt is hier gevoelig voor.

Maatregelen ter voorkoming ouderdomsrand

Probeer de groei beheersbaar te houden. Ga bij een groeizaam klimaat niet nog eens extra op groei werken. Lucht al vroeg en laat het gewas niet te hard werken. Heeft men een dagberegeging kan die wel gebruikt worden, ook weer om verdamping wat te beperken. Lucht veel in uren maar minder in raamstand, lucht vooral aan de luwe zijde. Als het kan giet dan niet, sla broezen kan dan ook funest zijn. De sla is de laatste tijd door het vele februarilicht zo sterk van blad, dat broezen sowieso niet nodig is. Indien er toch gegoten moet worden, doe dit dan met voeding en gebruik hiervoor b.v. kalisalpeter. Giet de sla kort voor de oogst niet extra om er nog gewicht bij te krijgen. Broes alleen het gedeelte wat die dag geoogst gaat worden. Wil men toch een wat milder kasklimaat, regen dan het gedeelte waar de sla al geoogst is.

Voeding

Voeding speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in dit gebeuren. Vooral de kali is een belangrijk element. Maar tevens zullen de voedingverhoudingen in de bodem goed moeten zijn. De voeding en zijn verhoudingen kunnen goed zijn maar een gietbeurt kan alles op zijn kop zetten. Controleer vooraf eerst de voedingstoestand van de grond alvorens te gaan gieten. Wat we al eerder schreven indien er gegoten moet worden doe dit dan met voeding.

Gewicht

Sla die een lange teeltduur kent is gevoelig voor zo'n groeistoot. Heeft vaak een groot en actief wortelgestel. Hoe zwaarder men oogst, hoe langer dat de kans aanwezig is voor ouderdomsrand. Rustig telen met voldoende voeding zonder groeischokken is het beste recept.

Bron: Teelttip kassla, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: