Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Krap hoogspanningsnet remt wkk nog 10 jaar

De komende tien jaar is de capaciteit van ons hoogspanningsnet te klein om de sterk groeiende productie van elektriciteit te kunnen opvangen. Daardoor wordt de productie van onder andere duurzame energie afgeremd. Volgens TenneT, de beheerder van het net, moeten de komende jaren miljarden euro's geïnvesteerd in uitbreiding van de capaciteit. Tot die tijd moet de schaarse capaciteit verdeeld worden onder een te groot aantal gegadigden, zo concludeert de netbeheerder in een artikel in het VNO-NCW-opinieblad Forum, dat deze week verschijnt.

Ben Voorhorst, operationeel directeur van landelijk netbeheerder TenneT, erkent overvallen te zijn door de sterke toename van het aanbod van elektriciteit van de laatste jaren. "Het is ons simpelweg overkomen. In twee jaar tijd hebben we contracten gesloten voor 7.000 Megawatt aan nieuwe productie. Dat is éénderde van wat we nu in totaal aan productievermogen hebben staan". TenneT zelf denkt deze zomer te beginnen met zogeheten congestiemanagement. Daarbij kunnen ondernemers er (tegen betaling) vrijwillig voor kiezen tijdelijk géén elektriciteit aan het openbare net te leveren. Omdat ze de niet-geleverde stroom dan wel vergoed krijgen, kan dat voor hen voordelig uitpakken, meent TenneT. "Vergelijk het maar met toeritdosering op de snelweg", aldus Voorhorst.

Bron: Agro-Energy
Publicatiedatum: