Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In Greenport Venlo spelen vers, gezond en logistiek sterk op elkaar in

"Opening Californië maakt Greenport compleet"

Vorige week vrijdag 7 maart vond de officiële opening plaats van glastuinbouwgebied
Californië. Het is één van de eerste invullingen van het concept Greenport dat met deze opening vorm krijgt en op de kaart wordt gezet, zo betogen Paul Jansen en Lodewijk Burghout, respectievelijk vertrekkend en komend directeur van Californië BV. Overigens was de opening op 7 maart een besloten bijeenkomst. De opening voor de bewoners in Noord-Limburg volgt nog.


Gouverneur Leon Frissen verricht de officiële opening

Het afscheid van Paul Jansen viel samen met de opening. Hij draagt het stokje dan over aan Lodewijk Burghout. Jansen stelt dat "na een periode van zaaien, het tijd is geworden om te oogsten. Dit is een nieuwe fase die weer andere vaardigheden vereist dan de opstartfase die wij momenteel als afgerond beschouwen. Ik ga me dan ook weer volledig wijden aan mijn taken als Director Public Affairs bij Vion." Lodewijk Burghout is al bijna twee jaar betrokken bij Californië en in die periode verantwoordelijk geweest voor planontwikkeling en realisatie. Hij stelt dat onder zijn leiding "Californië bv op dezelfde manier blijft werken als de afgelopen jaren omdat deze werkwijze immers geleid heeft tot de eerste aansprekende resultaten. Het uiteindelijke doel is een glastuinbouwlocatie die nog jarenlang een van de drijvende krachten is achter agrarisch, ondernemend Noord-Limburg."

Het concentreren van glastuinbouw in daarvoor aangewezen gebieden om de landschappelijke gevolgen door kassenbouw zo veel mogelijk te beperken, dat was de achterliggende gedachte bij het plan voor Californië (en ook Siberië). Plannen die inde jaren negentig ontstonden, zo vertelt Paul Jansen, sinds 2004 directeur van Californië bv. Dit ontwikkelbedrijf werd in datzelfde jaar opgericht met als aandeelhouders de gemeente Horst aan de Maas, stichting STOP/SAF, de LLTB en LIOF. "Een eerste stap was het opzetten van een businessplan in 2000. Vervolgens zijn in 2003 de gevraagde subsidies toegekend en een jaar later is Californie BV opgericht en zijn we begonnen met de uitvoering van het businessplan."


Lodewijk Burghout en Paul Jansen

Daarna duurde het tot 2007 om tot de eerste bouwactiviteiten te komen. Die lange periode is niet vreemd, vindt Lodewijk Burghout. "Bij een project van deze omvang is dat eigenlijk vrij kort. Je hebt te maken met veel procedures en het is normaal dat je met een aantal bezwaren te maken krijgt, dat moet je incalculeren. Verder hebben we zelf ook alle consequenties onder de loep genomen, met name voor de natuur. Zo hebben we tijdens het vaststellen van het voorontwerp voor het bestemmingsplan nader onderzoek gedaan naar de kwetsbaarheid voor bepaalde natuurwaarden van het plan, in dit geval naar het leefgebied van de vleermuis en andere diersoorten." "Daarnaast kregen we te maken met bezwaren van omwonenden", vult Paul Jansen aan.

"Vanzelfsprekend, zou ik bijna zeggen. Als je eerst in een open, agrarisch gebied woont en daar komen dan kassen, daar is niemand blij mee. We hebben er dan ook alles aan gedaan Californië landschappelijk zo goed mogelijk in te passen". Na verloop van tijd ontstond een betere overlegsituatie met de omwonenden. Die kwamen zelf met suggesties over onder andere het verbeteren van de (verkeers) veiligheid. Ook werd aan omwonenden de afspraken over bijvoorbeeld het beperken van lichtoverlast toegelicht.

Lodewijk Burghout: "Daar waar tuinders gaan belichten, komen er dakschermen die zorgen voor een afscherming van 95 procent en gevelschermen met een afdichting van honderd procent. Daarmee lopen we vooruit op wettelijke bepalingen." Inmiddels is tweederde van de kavels verkocht – het gebied beslaat een oppervlakte van 225 hectare waarvan ongeveer 170 hectare bestemd is voor kassenbouw (waarvan 20 hectare bestaande kassen) – en zijn de eerste twee nieuwe bedrijven actief. Die nemen een oppervlakte van ongeveer 30 hectare in beslag. De eerste oogst van die bedrijven vindt rond de officiële openingsdatum plaats.

De verwachting is dat in 2008 op zo’n 40 hectare nieuwbouw en uitbreidingen zullen verrijzen. Daarmee lopen de activiteiten vooruit op de enkele jaren geleden gemaakte plannen en Paul Jansen verwacht dat Californië eerder dan voorzien vol zal zijn. "De eerste twee nieuwe bedrijven hebben zich hier gevestigd, de derde start in april met de gefaseerde bouw van een bedrijf van 60 ha. De eerste stappen zijn gezet en daarmee maakt Californië Greenport Venlo concreet zichtbaar."

Publicatiedatum: