Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip groene paprikarassen 'Sopra' en 'Consumo'

"Na relatief donker weer zetting voldoende op gang gekomen"

Na relatief donker weer in de weken 3 t/m 5 is de zetting nu voldoende op gang gekomen door de lichtrijke weken 6 t/m 8. De eerste vruchten bij Consumo en Sopra zullen in week 9 en 10 worden geoogst. De planten hebben een goede zetting, met over het algemeen een zware kop, waardoor er voldoende snelheid gemaakt is. Dit werd bereikt door op de dag de temperatuur te verhogen door de zon die eveneens de generatieve acties op de plant zet. We kwamen op een dag tot een gemiddelde van > 23 ºC. Duidelijk zien we dat Consumo meer generatieve acties nodig had om tot de eerste vruchten te komen in vergelijking met Sopra. Op dit moment gaat de vruchtaanmaak van Consumo gemakkelijk en zit de plant aardig in zijn evenwicht. Om uniformiteit te behouden in gewas en belasting van planten te houden, dienen de extra vruchten te worden aangehouden die de plant in zijn balans houdt.



Vooruitblik

Als er in de periode rond de 2e zetting relatief weinig licht is, zullen de etmalen, evt. via de nachttemperaturen omlaag moeten. Dit om de reserves van de plant niet te verspelen. Ook als de 2e zetting eraan zit, adviseren wij om deze temperaturen nog even vol te houden, om daarna op 2,5 cm vruchtgrootte, weer tempo te kunnen maken. Bij een optimaal 1e zetsel van Consumo van 1,5 vrucht/stengel kunt u een maximale 2e en 3e zetting aanhouden. Tijdens de zettingen is het belangrijk snelheid houden, door in donkere dagen niet te hard te stoken. Houd bij donker weer een lage etmaaltemperatuur aan en bij zonnig weer een hoge etmaaltemperatuur. Naarmate de dagen langer worden in maart gaat de etmaaltemperatuur vanzelf omhoog en bij 1000 joules/dag kan een etmaal van 21º C gemaakt worden.

Voor Sopra geld dat het ras van zichzelf al meer generatief is, wat inhoud dat we niet zo ver in nachttemperatuur terug hoeven te gaan in vergelijking met Consumo. Voor Sopra geldt een optimaal 1e zetsel van 1-2 vruchten per stengel waarna een maximaal 2e en 3e zetsel aangehouden kan worden. Belangrijk voor beiden is dat er voldoende plantontwikkeling plaatsvindt om het 2e en 3e zetsel te ondersteunen.



Voeding

De gewasgrootte en de instraling nemen sterk toe, dus ook de verdamping. De groei zorgt vaak voor een sterke verhoging van bicarbonaat en dus pH-stijging. In het begin van de teelt: start met minder water, geef los NH4 mee om de HCO3 naar beneden te krijgen. Mangaan en Fosfaat worden bij hoge pH moeilijk tot niet opgenomen. Controleer regelmatig het druppelwater. Druppel bij hoge pH’s dus niet te krap. Liever enkele kleine beurten meer dan minder vaak een grote beurt, want bij een druppelbeurt kan de plant weer in een juiste pH voeding opnemen.

Gewasbehandeling

Plantstrekking bij Sopra is wenselijk door klimaatsturing, met name door in de morgen op tijd een voldoende temperatuurstoot te geven. Dit zorgt voor strekking. Door de strekking kunnen scheuten makkelijker verwijderd worden en splitsen die niet direct bij de hoofdstengel zitten. Bij Consumo, die uit zichzelf meer strekt, staan de zijscheuten op een steeltje wat het toppen vergemakkelijkt.

Gewasbescherming

Zoals u wellicht bekend is, heeft Consumo naast de TM3 resistentie ook een meeldauw (IR) resistentie. Dit betekent niet dat wij adviseren om geen zwavel in te zetten bij dit ras. Het voordeel van deze resistentie is het feit dat het risico wordt uitgesloten en dat tevens de mogelijkheid bestaat om gedurende de inzet van biologische bestrijders, zoals Degenerans en Phytoseiulus, minder nadrukkelijk gezwaveld kan worden. Dit kan leiden tot een beter rendement van uw bestrijding.

Actualiteiten Bioline

Spint is op veel bedrijven steeds lastiger te bestrijden. Zeker tijdens warme dagen ontwikkelt spint zich razend snel. Vaak gaat dit gepaard met een lagere luchtvochtigheid waardoor de roofmijt Phytoseiulus persimilis meer moeite heeft om de spint te onderdrukken. Chemische correcties hebben vaak beperkingen. Daarom zetten veel paprikatelers de nieuwe roofmijt Amblyseius andersoni (Anderline aa) in. Zo zijn ze de komende warme maanden beter tegen spint beschermd. Ook in de komkommerteelt zijn er mogelijkheden. Afgelopen jaar zijn er zowel op paprika als komkommerbedrijven goede ervaringen opgedaan met deze roofmijt. A. andersoni is goed in staat een beginnende spintaantasting te bestrijden. Zeker langs de draad waar de r.v. lager is, doet A. andersoni het beter dan de roofmijt Phytoseiulus persimilis.

Amblyseius andersoni is een van nature voorkomende roofmijt die actief is bij een temperatuur tot 40°C en een lagere luchtvochtigheid. Zij leeft voornamelijk van spint, maar ontwikkelt zich ook op stuifmeel. A. andersoni is leverbaar in een kweekzakje (vergelijkbaar met A. swirski of A. cucumeris) waardoor de roofmijten over een langere periode in het gewas vrijkomen. De roofmijt is tevens in een strooiformulering verkrijgbaar.

Bron: Nieuwsbrief Sopra en Consuma, Syngenta Seeds.
Publicatiedatum: