Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Overspannen markt'

Prijzen voor kunstmest stijgen razendsnel

De prijzen voor kunstmest zijn in de afgelopen tijd razendsnel gestegen. In 2007 was de gemiddelde prijs voor tripelsuperfosfaat 30,25 euro, maar medio februari 2008 was de prijs al opgelopen tot ruim 54 euro. De prijs voor kalkammonsalpeter nam toe van 23,45 naar 28,50 euro en de prijs van kaliumchloride nam met bijna 10 euro toe tot 34,50 euro. De markt voor kunstmest is overspannen geraakt door een combinatie van hoogconjunctuur, een extreem grote mondiale vraag en snel opkomend economieƫn.

Ook betrokkenen in de sector zijn verrast over de hoogte van de stijgingen. De prijsverhogingen hebben vooralsnog weinig effect op de afname. De vraag blijft het aanbod overtreffen, en wachttijden van twee maanden zijn geen uitzondering. De vraag naar kunstmest wordt opgestuwd door de groeiende wereldbevolking (met circa 80 miljoen mensen per jaar), en het veranderende eetpatroon in economisch groeiende landen als Braziliƫ, China en India.

In Nederland is de productiecapaciteit van kunstmest sinds de jaren' 80 sterk gedaald door strengere wetgeving. De capaciteit bedroeg in 1984/1985 ruim 700.000 ton en in 2007/2008 circa 340.000 ton.

Bron: mkbnet.nl
Publicatiedatum: