Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Seasun: Nederlands eerste megabedrijf

"Zes producten aan één dockboard: altijd kasvers en klantspecifiek verpakt"

Tholen – In 2000 verruilden de broers Jan en Wim Gresnigt hun tomatenkwekerij in Vleuten van 11 hectare voor het eerste megabedrijf van Nederland in het Zuid-Bevelandse Kapelle. Europa's grootste kassencomplex omvat een areaal van 80 hectare, waarvan 52 hectare bebouwd met kassen. Maandag is gestart met de oogst van de eerste groene paprika's en voor volgende week worden de eerste troscherrytomaten verwacht. "Aan één dockboard leveren wij 6 producten. Altijd kasvers en klantspecifiek verpakt!", vertelt Johan Leerdam, die binnen Seasun verantwoordelijk is voor de tomatenverkoop.



"Vroeger in Vleuten teelde Seasun hoofdzakelijk vleestomaten. Op deze locatie telen we zowel losse, troscherry- als trostomaten (middel en grof) en rode, gele en groene paprika's", vertelt Johan Leerdam. De keuze voor Kapelle verklaart Johan Leerdam, die in het verleden op interim-basis werkzaam was als commercieel manager van FresQ, door de uitstekende klimatologische omstandigheden. "Het aantal zonuren is hier relatief hoog, terwijl de zomers koel zijn en de winters mild." Omdat het Zuid-Bevelandse bedrijf afgescheiden ligt van de rest van het dorp, stuitte de komst van 'Nederlands' grootste bedrijf op één locatie' dan ook op weinig weerstand van de plaatselijke bevolking.



Ook de samenwerking met elektriciteitsbedrijf Delta NV speelde een rol bij de keuze voor de locatie in Kapelle. Op het terrein van Seasun wekt Delta elektriciteit op voor zo'n 45.000 huishoudens in de regio. De warmte die hierbij vrijkomt, gebruikt Seasun om de kassen te verwarmen terwijl de vrijkomende CO2 gebruikt wordt voor de groei van de planten. De tomaten en paprika's in de kassen van Seasun worden niet belicht. "Wij krijgen belichting nog niet rond gerekend, maar mogelijk kan het interessant worden", vertelt Johan Leerdam.


Johnny Schipper en Johan Leerdam

Johnny Schipper is verantwoordelijk voor de paprikaverkoop en Johan Leerdam regelt vanuit Honselersdijk de verkoop van tomaten. Volgens Johan heeft het merk 'Esly' inmiddels een flinke naamsbekendheid opgebouwd. "Met onze manier van werken, kunnen we volledig onafhankelijk opereren. We weten wat er in de markt gebeurd en kunnen klantspecifiek plukken, of dat nu voor de Verenigde Staten, Zweden of Oost-Europa is", legt Johan uit.



De producten van Seasun kunnen zowel los als verpakt, in bijna alle gewenste verpakkingen, worden geleverd. Johan is positief gestemd over het komende seizoen. "In onze tomatensegmenten zien we areaalafname in binnen- en buitenland en daarbij groeit de vraag naar paprika's in Oost-Europa!"



Voor meer informatie:
Johan Leerdam
FresQ/ Seasun Sales
Kreekweg 2
4421 RV Kapelle
Tel: 0113 - 347000
Fax: 0113 - 347001
www.seasun.info