CNV maakt zich sterk voor buitenlandse uitzendkrachten

Uitbuiting Poolse uitzendkrachten in Groningse glastuinbouw

Poolse uitzendkrachten in de glastuinbouw in Sappemeer worden structureel onderbetaald, terwijl ook overige arbeidsvoorwaarden conform de cao voor Uitzendkrachten door uitzendbureaus World@Work en Victory uit Veendam aan de laars worden gelapt. In een schimmige constructie van Engelse Limiteds en Nederlandse BV’s wordt het de werknemers volstrekt onduidelijk bij wie ze nu eigenlijk in dienst zijn en wie aanspreekbaar is.

Al enige tijd is CNV Dienstenbond in contact met een groep Poolse werknemers die via de uitzendbureaus World at Work en Victory in de glastuinbouw aan het werk zijn. Tijdens een ledenbijeenkomst van CNV Dienstenbond in de afgelopen week, is gebleken dat het loon niet of nauwelijks voldoet aan de cao-lonen volgens de cao voor Uitzendkrachten. Mensen die soms al jaren aan het werk zijn ontvangen nog steeds hun oorspronkelijke startsalaris of zijn er enkele dubbeltjes op vooruit gegaan. Ook lijkt het er sterk op dat er de afgelopen jaren geen pensioenpremie is afgedragen en voor zover we nu hebben kunnen nagaan, is er dus ook geen sprake van pensioenopbouw. De directie van deze uitzendbureaus neemt het niet zo nauw. Er is zelfs sprake van stevige intimidatie van deze groep uitzendkrachten om hen te bewegen niet naar onze vakbondsbijeenkomst te gaan!

Kennelijk vinden de inleners in de glastuinbouw het ook wel best. Het lijkt er sterk op dat inlenende bedrijven gedogen dat uitzendkrachten in hun arbeidsvoorwaarden tekort worden gedaan. Ook de inlenende bedrijven dragen verantwoordelijkheid en CNV Dienstenbond houdt ook hen verantwoordelijk voor deze praktijken!
Nog niet zo lang geleden brachten de ministers Donner (SZW) en Vogelaar (Integratie) een bezoek aan de glastuinbouw. Tijdens het bezoek vertelde minister Donner dat de Arbeidsinspectie er ongeveer 30 inspecteurs bij krijgt. Men kan dan meer controleren op uitbuiting van Oost Europese werknemers. Ook LTO Nederland is geïnteresseerd in de buitenlandse werknemers omdat deze nodig zijn om de glastuinbouwbedrijven draaiende te houden. Allemaal mooie woorden, maar in de praktijk bekommert niemand zich om het toezicht op schimmige uitzendbureautjes die misbruik maken van uitzendkrachten met een kwetsbare positie en bestaande arbeidsvoorwaarden uithollen.

CNV Dienstenbond maakt zich wel hard voor de buitenlandse uitzendkrachten die worden uitgebuit. Ontduiking van vastgestelde arbeidsvoorwaarden zullen we langs juridische weg aanpakken. Op dit moment berekenen we voor onze leden hoeveel geld ze nog tegoed hebben over de afgelopen jaren. Die vorderingen kunnen behoorlijk oplopen. Met die informatie zullen we ook de overige uitzendkrachten benaderen. Het is dan aan de politiek en de inleners om te voorkomen dat deze uitzendbureautjes hun schimmige juridische structuur gebruiken om zich via een faillissement aan hun verantwoordelijkheden te onttrekken.

Voor meer informatie:
Siegbert van der Velde
CNV
Tel: 0512-583440 of


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven