Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip De Ruiter Seeds

Houd ondanks goed weer de meetresultaten in de gaten

Aan instraling was er de vorige weken geen gebrek, want met een gemiddelde instraling van 600 à 700 Joules zijn we goed verwend. Je zag dit ook meteen terug in de gerealiseerde etmalen. Werd er in week 6 nog gemiddeld 19°C gerealiseerd, de week erna lag dit al gauw een graad hoger. De plantbelastingen bedragen nu tussen de 15 en 20 per m2 voor de zaaiingen vanaf half oktober.

Er is echter een Maar(t). Zonnige, lenteachtige dagen en dagen met weinig licht en winterse buien kunnen elkaar in rap tempo afwisselen en met een gewas met een behoorlijke (energie)belasting moeten we scherp blijven. Vertrouw daarom niet alleen op de getallen op het LCD scherm van uw klimaatcomputer, maar ook op uw eigen telersverstand. Het gewas is de graadmeter en tabellen en grafieken alleen maar controlemiddelen. Echter, deze informatie maakt het wel een stuk gemakkelijker om de mogelijkheden, maar vooral ook de onmogelijkheden van uw gewas te zien. Daarom is het vooral belangrijk om goed te meten, want meten = weten of beter gezegd: zeker weten = gewoon meten.

Om goed te kunnen meten, moeten we wel zorgen dat de meetbox op de goede hoogte hangt. Meetboxen die van onderen aanzuigen hangen normaliter met de onderkant ter hoogte van de kop van de plant. Meetboxen die vanaf de zijkant aanzuigen, hangen doorgaans iets meer tussen de koppen in. Zolang we nog niet helemaal op planttemperatuur kunnen sturen, is een goede positie van de meetbox noodzakelijk voor de juiste meting.

De kleur van de plant meten we niet, maar die zien we. In de ochtend horen de koppen een frisse groene kleur te hebben en goed op spanning te staan. Om dit te bereiken moeten we voldoende water geven. Op lichte dagen gaan we nu al richting 2,5-3 keer de lichtsom. Op donkere dagen neemt het gewas wel water, maar wat minder voeding op en kan de EC in de mat wat stijgen. Voor een groeizaam gewas is 3-3,5 mS in de mat voldoende. Als deze in de mat boven de 4 mS komt, kunnen we de druppel-EC tijdelijk met een paar tienden verlagen en op een zonnige dag in de namiddag extra druppelbeurten geven.

De komende dagen wordt het weer wederom zacht en zal de zon zich wat minder laten zien. Probeer dan op tijd het scherm te openen, want voldoende instraling is minimaal net zo belangrijk als het op tijd bereiken van de ingestelde temperatuur. Mochten de buitenomstandigheden minder fraai zijn met Maartse buien en lage temperaturen, dan mag het scherm wat langer gesloten blijven, maar zorg dan wel voor voldoende activiteit door voldoende minimumbuis onder het scherm. Laat de temperatuur ook niet teveel doorschieten onder het scherm, want daarmee verzwakken we de knoppen.
Publicatiedatum: