Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Westland wil af van imago ‘Bierland’

De Westlander staat bekend als een keiharde werker maar lust ook graag een biertje. Dat drinken met name door jongeren loopt volgens de gemeente Westland helemaal uit de hand. In het actieprogramma ‘Terugdringen schadelijk alcoholgebruik & terugdringen drugsgebruik’ noemde de gemeente het drankgebruik in hokken, die vaak op het tuinbouwbedrijven zijn gelegen, zorgwekkend hoog. De gemeente wil af van het imago ‘Westland Bierland’.

De hokken waar voor 50 cent een fles bier wordt geschonken, zouden volgens het actieprogramma ideale ‘indrinkgelegenheden’ zijn. Daarna gaat de jeugd verder drinken in de horeca. De gemeente constateert dat de jeugd steeds jonger gaat drinken. Kinderarts Dr. Van der Lely uit Delft heeft een speciale kinderpoli geopend voor jongeren, die zich een coma hebben gezopen. Dit overmatig drinken kan tot hersenschade bij kinderen en ouders leiden. Drinken lijdt niet slechts tot hersenschade maar ook tot wangedrag en vernielingen. Met name in het centrum van Naaldwijk zijn op zondag de gevolgen te zien van een nachtje stappen. In een poging het tij te keren startte de gemeente Westland onlangs een campagne om het uitgaan weer gezellig te maken. Op de speciale website zijn onder het motto ‘Uit in het Westland, doe alsof je thuis bent’ T-shirts, posters en ringtones te bestellen. Op de posters zijn voorbeelden van wangedrag thuis te zien zoals een man, die in een plantenbak plast. Burgemeester Sjaak van der Tak zingt samen met de politiechef een speciaal lied.

Terugkeer van de gezelligheid en tegengaan van schadelijk alcoholen drugsgebruik zijn hoofddoelstellingen van het beleid van de gemeente. "Wij moeten allemaal kritischer worden in ons drankgebruik’", zegt wethouder Marga de Goeij van Volksgezondheid. "Daarom is het belangrijk dat er bewustwording en draagvlak komt door intensieve voorlichting aan ouders, in de hokken, in het onderwijs en in het verenigingsleven. Want we realiseren ons nog te weinig hoe schadelijk alcohol en drugsgebruik kan zijn". Wethouder De Goeij heeft het niet speciaal voorzien op hokken, die vaak schilderachtige namen dragen zoals Bierzolder, Tapvat en Slurphut hebben. "Er zijn ook maatregelen nodig zoals beperkende regelgeving voor horeca, verkooppunten, supermarkten en sportkantines’", zegt De Goeij. "Want alcohol onder de 16 jaar moet echt niet meer kunnen. Wij willen ook dat er afspraken worden gemaakt tussen eigenaren en gebruikers van hokken, bijvoorbeeld over de voorraad alcohol die in huis is en de aanwezigheid van frisdrank. Denk ook aan de deskundigheidsbevordering van leraren en vrijwilligers in het verenigingsleven".

Wethouder Ben van der Stee, in een vorig leven schooldirecteur, deelt de zorg van zijn collega van volksgezondheid. "Wij moeten af van het imago ‘Westland Bierland’", zegt Van der Stee. "Het lijkt allemaal stoer maar je maakt jezelf kapot. Zeker op jonge leeftijd is de schade aan de hersenen groot. Wat dat betreft zijn er goede initiatieven zoals een blaastest vooraf bij schoolfeesten’". De opstelling van de gemeente is koren op de molen van het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) van Koninklijke Horeca Nederland. BEM vindt dat de gemeente te weinig doet de 200 ‘drankhokken’ die de gemeente telt aan te pakken.

Bron: Bloemenkrant
Publicatiedatum: