Teelttip Derby

Het einde van januari en het begin van februari hebben voor de meesten net het laatste zetje gegeven voor een acceptabele zetting. Dat er af en toe een kunstgreep uitgehaald moest worden, is straks gauw vergeten. De vroege zaaiers, tot half oktober, hebben nu 2-3 vruchten per stengel hangen als ze nog niet gedund hebben. Aan te bevelen is om de grootste te laten zitten en dan minimaal 1 oksel leeg te maken. Begin pas met dunnen als de grootste vruchten zo’n 1,5-2 cm doorsnee zijn.Een groot aantal bedrijven heeft, gedwongen door het matige licht, de etmalen tot beneden een toelaatbaar peil laten zakken en dat gaat gevolgen krijgen, zoals een tragere ontwikkeling van plant, wortels, maar bovenal vruchten. We hoeven echter niet te wanhopen. De tijd van het jaar zit mee en we hebben begin februari gemiddeld genomen dubbele lichthoeveelheden t.o.v. begin januari. Bij plantbelastingen tussen de 7 en 12 stuks per m2, hoeft dit dus geen
probleem te zijn.

We moeten dus proberen voldoende snelheid in het gewas te houden en voldoende op groei werken. Hiertoe denken we bij Derby al gauw aan etmalen van 19°C donker tot 19,5°C of zelfs een krappe 20°C bij hele lichte omstandigheden. Pas op met lichtverhogingen. Het gewas heeft nu nog weinig reserves. Pas een lichtverhoging op de stooktemperatuur pas toe na 2 tot 3 mooie dagen op rij. Doe dit dan aan de hand van de stralingssom en bij voorkeur niet op instraling.

Het scherm moet absoluut iedere dag een aantal uren geopend worden. Als we het scherm heel de dag gesloten laten, zetten we de plant als het ware stil. Te hoge temperaturen onder een scherm zorgen bovendien voor nog meer verzwakking van de plant. We mogen tijdelijk een lagere kastemperatuur accepteren, maar met een maximumbuis van 55 hoeft dit niet langer dan een uur te duren na openen van het scherm.

Geef elke dag voldoende water, zo blijft de plant voldoende op spanning staan en krijgen de vruchten wat ze nodig hebben. Streef op elke 100 Joules 100 cc water te geven en zorg voor voldoende drain. Het liefst willen we voor de middag al wat drain zien. Succes met uw teelt!

Bron: Teelttip Derby, De Ruiter Seeds

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven