Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimrek Kas geeft 3% lichtwinst volgens TNO

TNO heeft met een uitbreiding op de IDT-lichtberekening de lichtdoorlatendheid van de Klimrek Kas bepaald. Deze methode van lichtberekening is verder beschikbaar voor de kassenbouwers. Lichtwinst betekent extra Groenlabelkas (GLK-)punten. De Klimrek Kas is een standaard traliekas met een grotere vakmaat. TNO heeft vastgesteld dat de standaard traliekas met een tralie en vakmaat van ieder 9,60 m, en een enkel scherm op de bovenligger, 3% meer licht oplevert. Door de vergrote vakmaat zijn er circa 50% minder lichtonderscheppende tralies en schermpakketten in de kas. Vanwege de grotere vakmaat worden de gewasdraden en teeltgoten met dubbele draadhaken opgehangen.Een Klimrek Kas is een gepatenteerd systeem dat door iedere kassenbouwer gebouwd kan worden. Met de door TNO aangepaste IDT-lichtberekening kan de kassenbouwer de lichtwinst van de kas exact bepalen. De lichtwinst bij een Klimrek Kas ligt tussen de 3 en 4%. Het percentage is afhankelijk van het aantal schermpakketten. Indien naast een eerste scherm ook nog voor een tweede scherm gekozen wordt, neemt de lichtwinst ten opzichte van de referentiekas verder toe.

Een berekening met het Tomsim-programma laat zien dat een lichtwinst van 3% voor een teler met een kas van 4 hectare (tomaten) een extra rendement van 40.000 euro per jaar oplevert. Bij een gemiddelde levensduur van de kas van 17 jaar is dat maar liefst 680.000 euro.

TNO heeft subsidie ontvangen om de bouw van de Klimrek Kas te begeleiden. Twee geselecteerde kassenbouwers, P.L.J. Bom Kassenbouw in Naaldwijk en Havecon Kassenbouw in Bleiswijk, zijn inmiddels ieder met TNO de detail van de kasconstructie aan het uitwerken. Naar verwachting zal komende zomer de bouw van de eerste Klimrek Kas starten.

Voor meer informatie:
Klimrek Producten BV
Tel: 015 - 3697603
e-mail
website
Publicatiedatum: