Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Extra blauw licht (moonlight) komt positief uit eerste beoordelingen"

Paprikateler Dingemans - Vierpolders test led's in de praktijk

Tholen – Veertien dagen hangen er led-lampen in de paprikakas van Stephan en Wim Dingemans in Vierpolders. "Ik durf te stellen dat we al bij de top zitten met onze paprikaproductie. Om de kwaliteit en productie nog verder te verhogen, kom je bij de verlichting uit. En met led's valt er heel veel energie te besparen. De paprikaplant is moeilijk te sturen om zetting te krijgen. Daarom hopen we een goede balans met het licht te krijgen voor een continue zetting en verlenging van het seizoen.", vertelt Wim Dingemans. De paprikatelers krijgen veel aanvragen van collega-telers om te komen kijken, maar houdt voorlopig de boot nog even af. "Het is nog een proef. Het hoeft nu niet meteen goed te gaan."



Lemnis Lighting heeft de led-lampen geleverd en verdeeld in 6 vakken: twee secties van 40 watt, 2 van 20 watt en 2 van 10 watt en 1 sectie met extra blauw licht (moonlight). Uit de eerste beoordelingen, die Wim met zijn zoon Stephan en twee collega-telers uitvoerde, kwamen de moonlight-led's erg positief uit de bus. "Uiteindelijk verwachten we met led's een factor 3 aan energie te besparen!"



Naast de led-verlichting bij paprikateler Dingemans lopen nog 6 andere proeven met behulp van subsidie van CenterNovem (EOS subsidie) met daarnaast nog de commercieel geplaatste proeven, zoals bij Van der Kaaij en nog 4 andere locaties. "We zijn nu de mensen aan het inlichten, maar ik wil geen gebakken lucht verkopen. In de toekomst komen er led's, daar ben ik van overtuigd. Maar we zijn nu proeven aan het doen en we hopen dat uit de proeven blijkt dat het lukt. Het algemene idee is om met de led's energie te besparen", licht Jeroen van Velzen van Lemnis Lighting toe. "Er zijn een hoop kleuren die door de plant niet worden gebruikt. De truc is om alleen de kleuren te belichten die de plant gebruikt voor fotosynthese."



De proeven worden gemonitord met plantifity-metingen. Wim Dingemans: "Die halen alle gegevens uit de plant en de omgeving naar boven zodat we goede analyses hebben wat er gebeurd is met plant." Dat beaamt Jeroen van Velzen: "Uit deze metingen krijgen we kwantitatieve data. Er worden snel opmerkingen gemaakt dat planten donkerder en sterker zijn, maar het is moeilijk om daar een conclusie uit te trekken. Nu hebben we exacte data over de fotosynthese." Daarnaast komen om de tien dagen collega's de bevindingen monitoren. Uit de eerste beoordelingen deze week kwamen vooral de moonlight-led's positief uit de bus. "Met heel weinig licht ging de zetting spontaan", vertelt Wim Dingemans trots.



Met de introductie van de led-verlichting stond Lemnis Lighting voor een dilemma. Ze kozen ervoor om op de Horti Fair het concept achter gesloten deuren uit te leggen. "Maar toen overkwam ons het geweld dat Red Star en Koppert Cress ter plaatse een order plaatsten. Na de Horti Fair is in de bewustwording van tuinbouwondernemers dat er led's gaan komen in de tuinbouw verandert en ik ben blij dat we dat gerealiseerd hebben", vertelt Jeroen van Velzen. Hoe ver is de ontwikkeling in de led-verlichting over 5 jaar? "Het hangt er net 10 dagen", lacht Wim Dingemans. Jeroen van Velzen durft zich wel aan een prognose te wagen. "Over vijf jaar zijn er heel veel led's in de tuinbouw. Led’s zullen een behoorlijke intrede hebben gedaan met variaties in het kleurenspectrum."



Voor meer informatie:
Jeroen van Velzen
Lemnis Lighting
Vughterweg 47i
5211 CK 's-Hertogenbosch
Tel: 073 – 615 63 70
Fax: 073 – 615 63 61
www.lemnislighting.nl

Wim Dingemans
Dingemans-Vierpolders vof
Middelweg 4
3237 LJ Vierpolders
Tel: 0181 - 47 94 05
Fax: (0181) 47 94 06