Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe regels lichtafscherming van kassen geen probleem in Agriport A7

Eind vorige eeuw kwamen de glastuinders en de Stichting Natuur en Milieu tot een eerste convenant voor de afscherming van lichtuitstoot. Er zijn nu nieuwe, strengere regels op komst. In nieuwe kassen zullen tuinders die willen belichten een 95% scherm moeten installeren. Dit is een scherm dat stroming van warme lucht nog enigszins doorlaat maar toch 95% van het licht tegenhoudt.

Bedrijven die met meer dan 15 duizend lux belichten, moeten een lichtdicht scherm installeren dat tenminste 98% van het licht tegenhoudt. Waarschijnlijk geldt vanaf 2014 voor alle belichtende tuinders deze verplichting. De tuinders mogen alleen belichten als het scherm in een 6 uur lange donkerteperiode gesloten is. Deze donkerteperiode verschilt per maand. In september, oktober en april is het tussen 20.00 uur en 02.00 uur. In november t/m maart geldt deze tussen 18.00 uur en 24.00 uur.

Om te voorkomen dat het in de kas te warm wordt en er gewasschade optreedt, mogen tuinders met minder dan 15.000 lux en een 95% scherm, na 24.00 uur het scherm maximaal 25% openen. De afspraken krijgen pas rechtsgeldigheid als ze in wetgeving verankerd zijn. Dat zou gebeuren bij de eerstvolgende wijziging van het Besluit Glastuinbouw van het ministerie van VROM. Die staat voor eind januari 2008 gepland.

De tuinders in Agriport A7 gaan een stap verder dan de nieuwe wetgeving. Onder de huidige afspraken met gemeente Wieringermeer, de Buren van Agriport en Milieufederatie Noord-Holland is een donkerteperiode afgesproken van 18.00 tot 06.00 uur, tussen 1 september en 1 mei. Dit is vastgelegd in een beleidsregel van gemeente Wieringermeer. Voor het aankomende seizoen wordt in Agriport de donkerteperiode uitgebreid van zonsondergang tot zonsopgang. Hiermee behoort ook de grote lichtuitstoot in de vroege ochtend tot het verleden.

Bron: Agriport A7
Publicatiedatum: