Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Ruiter Seeds:

Teelttip Aubergine

Het zachte weer met temperaturen tussen de 10ºC en 12°C en de daarbij donkere omstandigheden doen de gewassen niet veel goed. Aan vruchten hoeven de meesten nu nog niet te denken, want velen maken de splitsing leeg. Toch, bij de oktoberzaaiers gaan de bloemen in de eerste ring van twee al bloeien en richting de zetting. Om deze bloemen sterk te houden en voldoende af te laten buigen zijn toch wat generatieve hulpmiddelen nodig.

Bij Scorpio-gewassen kunnen we volstaan met een korte voornachtverlaging om de bloemen sterk te houden. Een paar uur 18°C is geen probleem, maar lagere temperaturen halen de groei uit het gewas en dat willen we bij Scorpio niet. Scorpio is gebaat bij een snelle ontwikkeling van gewas, bloem en knop.

Taurus kan af met een lagere (voor)nachttemperatuur, omdat dit gewas van nature wat vegetatiever is dan Scorpio en daardoor wat generatiever weggezet moet worden. Streef bij beide rassen naar een etmaal van minimaal 18,0-18,5°C bij donkere en 19,5-20°C bij lichte omstandigheden. Het scherm moet elke dag even open tussen 11.00 en 16.00 uur. Zo wordt het gewas voldoende geactiveerd. Werk eventueel met een middagverhoging om een lichte dag te compenseren, maar overdrijf dit niet. Een temperatuur van 24-25°C in de namiddag is het maximum voor deze tijd.

Voorbeeld:

VN: 18°C, Taurus mag wat lager ingesteld.
NN: 19°C (+1°C bij licht)
Ochtend: 20,5°C
Middag: 22°C (+2°C)

Aandachtspunten voor de komende periode:

  • Watergift: van twee uur na zonop tot twee uur voor zononder. Tijdens zetting mag er best wat ingeteerd worden, maar zorg voor voldoende vocht in de matvoor een gelijkmatige groei. Streef na zetting een drain van ongeveer 25% na.
  • Voeding: EC-gift 2,8, Taurus mag nog wat hoger tot 3 mS. In de mat een ECvan 3,5-4. Streef-pH = 6
Veel succes met uw aubergineteelt!

Bron: Teelttip Aubergine, De Ruiter Seeds
Publicatiedatum: