Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroeg zaaien van wortelen beste bescherming tegen ongedierte

Tholen - In een scriptie, geschreven voor het MTT Agrifood Research Finland, wordt bekend gemaakt dat vroeg zaaien van wortelen de meest effectieve manier is om schade van ongedierte tegen te gaan. Onderzoekster Anne Nissinen toetste ecologische methodes om ongedierte op wortelen tegen te gaan. Het onderzoek werd uitgevoerd in een kas, waar de diertjes konden eten en eitjes konden leggen op 15 verschillende wortel variƫteiten. Hierbij werd de schade aan de wortelen onderzocht op verschillende momenten in het groeiproces.

Ongedierte in wortelen komt veel voor in de belangrijkste teeltgebieden in Finland. De diertjes overwinteren in sparrenbomen, en vliegen begin juni naar de wortelvelden. Het ongedierte slaat meestal toe een week voor of een week na de zomeringang. Voor een goede oogst is het belangrijk dat de scheuten genoeg gegroeid zijn tegen de tijd dat de diertjes toeslaan. Wanneer er eerder gezaaid wordt, is de wortel mogelijk genoeg gegroeid om schade tegen te gaan.