Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John van Marrewijk (Kwekerij De Wieringermeer):

"Nog geen gesloten kas; wellicht uitbreiding belichte teelt"

Tholen – De paprikatelers John van Marrewijk, Patrick Grootscholten en Daaf Steentjes gingen in 2005 een samenwerkingsverband aan, die leidde tot de oprichting van kwekerij De Wieringermeer. Vanaf juli 2007 trad Arco Vreugdenhil toe tot de directie. Op dit moment is in totaal 30 hectare van 'misschien wel het grootschaligste paprikabedrijf van Nederland' in productie. De planning is om in 2010 het complete bouwproject van 60 hectare paprika's af te ronden. 10 hectare van het areaal wordt belicht. "Toen we hier kwamen, dachten we dat er eerder een gesloten kas zou komen dan een belichte. Maar een gesloten kas is er niet en zal er voorlopig niet komen ook, terwijl mogelijk het belichte areaal wordt uitgebreid", vertelt John van Marrewijk.



"We wilden allemaal overstappen naar een grootschalig glastuinbouwgebied. Maar we komen allemaal uit het Westland en daar is de grond niet beschikbaar en de prijs hoog. Toen kwamen we binnen onze telersvereniging Rainbow, Anton Hiemstra van Agriport A7 tegen en hebben we het gebied geïnventariseerd. Qua groeimogelijkheden en klimatologische omstandigheden, zit je hier perfect. Vandaar de keuze voor de Wieringermeer", licht John toe. Hij is positief gestemd over het afgelopen teeltseizoen. "Je komt dingen tegen die bij een nieuw bedrijf horen. Veel personeel is onervaren en moet je de kneepjes van het vak nog leren. Dit jaar zal dat 3x zo makkelijk gaan."



Prijs- en teelttechnisch is het seizoen naar verwachting verlopen. Op het complete areaal wordt het paprikaras 'Spider' geteeld. Het eerste zetsel wordt groen geoogst, hierna wordt overgegaan met het oogsten van rood. "We streven ernaar om jaarrond te produceren. Met rood zie ik dat nooit gebeuren, maar met de groene paprika wel." We doen nu proeven met 1-stengelteelt om met dezelfde plantdatum een week eerder te zijn. "Het nadeel is dat je meer planten moet kopen, maar er zijn initiatieven om te komen tot een zaadprijs per m2. Dat is dan weer het voordeel van zulke ontwikkelingen." De eerste groene paprika's uit de belichte kas werden maandag geoogst. Vanaf volgende week hoopt Kwekerij De Wieringermeer zo'n 40.000 kilo paprika's per week te leveren.



Over de belichting is Van Marrewijk goed te spreken. De lampen werden geleverd door Lights Interaction Agro en de armaturen zijn geïnstalleerd door Van der Arend Tuinbouwtechniek. "Ik ben zeer tevreden over de hoeveelheid licht in de kas. De kwaliteit is goed en we hebben relatief weinig lampen die uitvallen. Het is voor ons heel belangrijk hoe het licht naar beneden komt en de verdeling is bij deze lampen bijzonder goed. We zijn overtuigd van een productieverhoging en hebben onze keuze niet in de eerste plaats gebaseerd op economische gronden, maar op teelttechnische mogelijkheden", licht John toe. Hij weet nog niet of het belichte areaal wordt uitgebreid. "Maar op basis van de ontwikkelingen zeg je ja."



Lights Interaction Agro leverde in totaal 4160 armaturen E-Papillon van 1000W aan Kwekerij De Wieringermeer. "Deze zijn zo geïnstalleerd dat er 2 E-Papillon 1000W armaturen per 9,60 tralie hangen. Daarmee hangen ze in een stramien van 4,80 bij 5 meter. Beloofd was een lichtniveau van 69 µmol/m²s met een gelijkmatigheid van meer dan 90%. Opgeleverd is een lichtniveau van 73,5 µmol/m²s met een gelijkmatigheid van 96%", vertelt Pepijn Looijaard trots. "Deze teler heeft er bewust voor gekozen om de armaturen naast de tralie op te hangen. Hierdoor winnen ze weer iets aan nuttige ruimte ten opzichte van het gewas. De beugels zijn op verzoek van de teler met een witte coating bedekt."



Voor meer informatie:
John van Marrewijk
Kwekerij de Wieringermeer
Oudelanderweg 9
1775 RD Middenmeer
www.kwekerijdewieringermeer.nl

Lights Interaction Agro
Pepijn Looijaard
De Hooge Akker 2
5661 NG Geldrop
www.lights-interaction.com