Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelttip ijssla Rijk Zwaan

Het teeltseizoen 2008 is al weer gestart. De rassen voor de eerste plantingen staan bij de plantenkwekers al weer te groeien. Velen hebben hun teeltplan al weer klaar een ook qua rassen grotendeels ingevuld. De teelt zal in Nederland ongeveer gelijk blijven. Het slagingspercentage kan nog enige invloed hebben op de hoeveelheid ijsbergsla. Maar om de kostprijs laag te houden zal het streven moeten zijn, naar een zo optimaal mogelijk oogstresultaat. Als de berichten kloppen zal in Duitsland wat uitbreiding zijn van ijsbergsla en dit zou dan ten kosten gaan van kropsla vollegrond.

45-92 RZ

Er is veel vraag naar ons nieuwe ras 45-92 RZ. Dit nieuwe ras van Rijk Zwaan heeft het hele teeltseizoen zeer goede resultaten laten zien. Het beschikbaar komen van dit ras zal rond 1 juli zijn. Tot die tijd moeten we het doen met proefbakken. Plan het ras daarom niet te vroeg in dit voorkomt problemen bij de plantenkweker. Wij zullen op tijd het beschikbaar komen van 45-92 RZ aan jullie allen doorgeven. Tot die tijd kunnen we het ras nog meerdere keren beoordelen en bij goede resultaten met nog meer vertrouwen inzetten.

Percelen

De percelen zullen nu wel bekend zijn. Controleer de komende weken of de planning van de perceelsvolgorde goed is. Bij grote verschillen in ontwatering kan er eventueel nog een grondbehandeling uitgevoerd worden. Tevens kan de plantvolgorde nog veranderd worden. Belangrijk is dat men vooraf de juiste perceelskeuzes maakt en niet achteraf moet zeggen dit had anders gemoeten.

Gewasbescherming

Ook het nieuwe seizoen vraagt om een optimale gewasbescherming. De bedoeling zal en moet zijn met het zo weinig mogelijke inzetten van middelen een zo goed als mogelijk resultaat te behalen. De meeste middelen werken het beste preventief. De spuitmethode, weersomstandigheden en gewasgrootte zullen mede het resultaat bepalen. Controle na de behandeling is noodzakelijk om nogmaals ingrijpen indien nodig tijdig waar te nemen. Laat je niet verrassen, blijf alert en dit natuurlijk gedurende het hele teeltseizoen.

Plantenkwekers

Elk jaar is de plantenkweker druk bezig een plant te telen waar jullie wat mee kunnen. Stevig, groeizaam, uniform en ziektevrij. Planten die ook nog goed pootbaar zijn, met een pot die vast is en toch vochtig. Toch moet men zich realiseren dat stevige vaste potten wel het beste planten maar vaak niet de beste planten geven. Wij zouden zeggen laat de plantenkwekers hun werk doen. Zij hebben de kennis en ervaring om de plant die jullie wensen te maken. Zijn er speciale wensen, bespreek die dan met de betreffende plantenkweker. Snel planten is belangrijk maar dit moet niet ten koste gaan van de plantkwaliteit. We denken wel eens het lijkt soms belangrijker dat de pot zich goed plant als dat de plant een optimaal groeimedium heeft. Snel planten is belangrijk, maar het oogsten van een kwaliteitsproduct met hoge oogstpercentages maakt het rendement en daar is plantsnelheid een onderdeeltje van. Bezoek de komende maand eens uw plantenkweker en ga eens naar de bestelde planten kijken. Men kan dan zien wat voor een plant men de komende plantperiode kan verwachten. Tevens kan men even bijpraten en kijken hoe een plantenkweker mee gaat met vernieuwing. Ook is het goed om te weten wanneer men de planten kan verwachten of geleverd wil zien.

Elke schakel

Om een ijsbergslateelt naar een perfect eindproduct te loodsen is elke schakel belangrijk. Het begint bij een goed ras en daarna een goede plant. Dan is de basis al gelegd om de kans van slagen zo groot mogelijk te krijgen. Plantkwaliteit en goede groei zijn de basis voor een hoog oogstresultaat. Kwaliteit is nodig en zeker voor 2008 moet dat weer hoog in het vaandel staan.

Bron: Teelttip IJssla Rijk Zwaan
Publicatiedatum: