Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Ruiter Seeds:

Teelttip Fantasy

De Ruiter Seeds wenst u allereerst een succesvolle teelt. Regelmaat in groei en zetting zijn belangrijke aspecten om te komen tot een succesvolle teelt. We hebben de afgelopen drie weken duidelijk meer instraling ten opzichte van vorig seizoen en dat is goed te zien aan de kortere gewasopbouw. Fantasy groeit gemakkelijk en geeft snel meer gewas dan andere rassen bij een gemiddeld lagere etmaaltemperatuur. In week 1 lagen de etmaaltemperaturen tussen 18,5ºC en 19,5ºC afhankelijk van zaai en planttype.Deze en komende week gaan we nog meer op zetting sturen en zal de etmaaltemperatuur verder zakken tussen 18ºC en 19ºC. De knopstand en de
kwaliteit van de bloem zijn altijd de belangrijkste indicatoren waarop we onze
instellingen aanpassen. Naast de hoeveelheid licht zijn de lengte van de voornacht en de etmaaltemperatuur sterk bepalend of zetting wel of niet plaatsvindt.

Het doel is om zetting te realiseren en snelheid te behouden, alles wat er traag aankomt, komt er ook traag weer af. Een voornacht lager dan 17ºC lijkt ons gezien de huidige gewasopbouw niet noodzakelijk. De lengtegroei bij Fantasy is ook een belangrijke indicator, bij teveel strekking pas vanaf zonop rustig opstoken naar de dagtemperatuur.

Een vuistregel voor het schermen is: elke dag een paar uur open tussen 11:00 uur en 15:00 uur om het gewas te activeren. Een andere stelregel: bij 0ºC
buitentemperatuur moet de instraling minimaal 100 Watt zijn om het scherm te
openen. Anders verlies van teveel warmte die mogelijk de buisrail niet kan
opvangen.

Bij AC-folie minimaal streven naar een vochtdeficit van drie op de dag, dit altijd in combinatie met een minimumbuis van 40-45ºC ter voorkoming van een dood klimaat en horizontale temperatuurverschillen.

Groei beheersen met het beperken van de watergift om zetting af te dwingen heeft niet onze voorkeur. Veelal werkt het averechts, geef de plant wat hij nodig heeft en teer niet te ver in. De plant leeft nu nog voornamelijk van het water en de voeding die hem aangeboden worden. Droog telen werkt ongelijkheid in de hand tussen de planten onderling dat is niet wat we willen.
Publicatiedatum: