Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Geforceerde' rabarber geeft een bitterzoet resultaat

Tholen – In deze tijd van het jaar ligt 'geforceerde' rabarber in het schap, totdat over twee maanden de eerste rabarber uit de vollegrond wordt geoogst. Het 'forceren', het geven van extra warmte, is een techniek die op tal van groenten en fruit wordt toegepast. Enkele eeuwen geleden gebeurde het al bij exoten die alleen seizoensgebonden beschikbaar waren. Oorspronkelijk werd warmte gegenereerd door hete beden van bladeren en paardenmest, waardoor de temperatuur in de stapel kon oplopen tot 60°C.

Nu is het mogelijk om de groei van rabarber thuis in een zwarte zak op een warme plaats te 'forceren'. De gedwongen stengels zijn goed van smaak, erg zuur, maar goed te koken. Als de stengels zijn gebruikt kunnen de planten worden weggegooid of worden geplant in de volle grond.