Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijke besmetting met clavibacter in tomatenteelt

Bij enkele tomatentelers zijn problemen met, waarschijnlijk, clavibacter geconstateerd. De Plantenziektenkundige Dienst heeft, in samenwerking met Naktuinbouw, de zaak in onderzoek. Dit onderzoek betreft naast de definitieve diagnose ook het speuren naar de mogelijke bronnen van besmetting en de mate waarin deze besmetting zich inmiddels heeft verspreid. Over de omvang van de schade valt nog niets te zeggen. Er lijkt geen samenhang met de vorig jaar geconstateerde besmettingen te zijn.

'Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis' is de veroorzaker van de bacterieverwelkingsziekte, in het verleden 'bacteriekanker' genoemd, en kan ernstige schade veroorzaken in tomatenplanten. De bacterie kan overgebracht worden met zaad, jonge planten, vruchten, water en werkzaamheden in het gewas. Bovendien kan de bacterie achterblijven in grond en substraat.

Clavibacter heeft in de EU de 'quarantainestatus'. Dat betekent dat Nederland verplicht is om verspreiding in de EU tegen te gaan. De bacterie is eerder aangetroffen in de teelt van tomaat, maar kon steeds succesvol worden uitgeroeid.

De Plantenziektenkundige Dienst (PD), een onderdeel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, doet onderzoek naar het voorkomen van de bacterie. De PD voert dit onderzoek uit vanuit zijn verplichting om verspreiding te voorkomen. Als er geen actie zou worden ondernomen, zou dit grote consequenties kunnen hebben voor de productie, handel en export van tomaten, -planten en -zaden.

Voor meer informatie:
Jeroen Kavelaars
Plantenziektenkundige Dienst
Tel: 0317 49 69 11
Publicatiedatum: