Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toelating klaarmaken voor publicatie in ECHA-biocidendatabank

Toelatingshouders hebben de verantwoordelijkheid informatie te verschaffen over hun biociden. Zoals over de eigenschappen (risico's), classificatie en etikettering, toegestaan gebruik en risicobeheersingsmaatregelen. Bij het Ctgb is deze informatie te vinden in de toelatingendatabank. Vanaf november gaat ook het Europees agentschap voor gevaarlijke stoffen (ECHA) deze informatie eenvoudig en eenduidig vindbaar maken via zijn centrale databank. Het weegt daarbij de verspreiding van informatie voor het grote publiek af tegen het recht van ondernemingen om vertrouwelijke zakelijke informatie te beschermen. Het Ctgb roept daarom op om in R4BP te controleren of er geen documenten met vertrouwelijke gegevens zijn aangemerkt als publiek toegankelijk. Als u dit voor 15 oktober aan het Ctgb wordt doorgegeven, passen zij dit kosteloos aan.

ECHA is een disseminatieproject begonnen waarbij het conform BPR artikel 76.1.g bestaande, toelatingsspecifieke informatie beschikbaar gaat maken via uitbreiding van zijn online databank, die momenteel nog zeer beperkt informatie biedt. De ECHA- en Ctgb-databank zullen daarna voor een groot deel overeenkomen. Het verschil is dat ECHA zich beperkt tot biociden die vallen onder de Europese wetgeving (de biocidenverordening) terwijl in de Ctgb-toelatingendatabank ook informatie te vinden is over toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen, en biociden onder overgangsrecht.

Wat wordt opgenomen in de ECHA databank voor biociden?
In november 2018 zal de uitgebreide ECHA-biocidendatabank worden gelanceerd voor de reguliere toelatingstypen 'NA' en 'SA'/'SN'. Voor toelatingen van de Unie kan dat zelfs al eerder. Van elke toelating zullen de volgende documenten worden gepubliceerd:
  • SPC (afgerond of bijgewerkt na 01-01-2016);
  • PAR (alleen het niet-vertrouwelijke deel);
  • Besluit(en) zoals het toelatingsbesluit;
  • Alleen relevant voor een toelating van de Unie: BPC opinie.
Klik hier voor meer informatie over bijdragen aan goede verspreiding van informatie.

Twee databanken naast elkaar
Ondanks de gedeeltelijke overlap blijven – in ieder geval de komende jaren – zowel de ECHA- als Ctgb-databank naast elkaar bestaan. "U doet er dus goed aan om ook de beschikbare informatie over uw toelatingen op de Ctgb-website te controleren, zodat uw klanten en andere websitebezoekers correct worden geïnformeerd."

Voor meer informatie:
Ctgb
www.ctgb.nl
Publicatiedatum: