Tholen - De witlofproductie zal de komende maanden nog aan de magere kant zijn, voorspelt Koos Groot van witlofbedrijf Horti Hydro Cultures. "De witlofpennen die nu in productie zijn, zijn in de late herfst van 2017 geoogst. Door de warmte van toen, zijn de wortelen nu minder productief. De nieuwe wortelen komen pas vanaf december in productie. Dus de komende drie maanden zal er niet veel aan veranderen, de producties zullen wat lager liggen dan gemiddeld."De vraag naar witlof is weer genormaliseerd. Door de krapte aan witlof zijn de prijzen nu op een redelijk niveau. "Dat hebben we ook nodig. Tijdens de hete zomer hebben de koelmotoren overuren gedraaid en zijn onze energiekosten exponentieel gestegen", vertelt Koos. 

Tot week 30 was er weinig stemming op de witlofmarkt en waren de prijzen slecht. Witlof heeft niet kunnen profiteren van de tekorten in ijssla. "Aan het begin van de zomer weigerden consumenten gewoon te koken en kregen we allemaal excessen. Zelfs de tomaten draaiden door. Maar witlof heeft zich als saladegroente wel bewezen", zegt Koos. "Bij retailers die tijdens de zomermaanden acties doen zie je het qua volume goed doorlopen. Consumenten zullen het dan vooral als salade eten." Na week 30 stegen de witlofprijzen. "Na de vakantie zijn consumenten weer normaal gaan koken en is de vraag aangetrokken. Met witlof heb je beide aan boord, als salade en kookgroente, en dat is gunstig."

Hoe de producties voor komende maanden zich ontwikkelen is onzeker. Gezien de extreme weersomstandigheden afgelopen zomer waarin de nieuwe pennen een start hebben gemaakt, is de vraag of de producties vanaf december die van de nieuwe wortelen afkomen zullen stijgen. Koos: "Ze zitten nog in de grond, maar de aardappelen- en uienoogst is ook stukken minder."

De witlof van Horti Hydro Cultures wordt afgezet via The Greenery in samenwerking met Quality Growers Holland, een verpakkingsbedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in het verpakken van witlof in flowpack en rekfolie. Het verpakken van witlof zorgt voor een betere presentatie en langere houdbaarheid.

Voor meer informatie:
Witlofbedrijf Horti Hydro Cultures
Koos Groot
Koggeweg 5
1606 ML Venhuizen
T: 06-55372195
horti.hydro.cultures@wxs.nl
www.qualitygrowersholland.nl