Witloof: van extreem hoog richting normaal prijsniveau

Tholen – "We hebben de afgelopen periode extreme prijzen gehad voor witloof. De prijs lag tussen de €2,- en €2,50 per kilo. Dat is erg hoog voor de tijd van het jaar. Ik zie liever een mooie gemiddelde prijs jaarrond dan allemaal pieken en dalen. Handeldrijven is lastig als de prijzen zo hoog liggen", vertelt Bart Bruyninckx van het gelijknamige bedrijf. De lage aanvoer van witloof is één van de redenen voor de hoge prijzen. Net als de matige kwaliteit. "We hebben vorig jaar aan het eind van het wortelseizoen last gehad van vocht en warmte wat niet goed was voor de kwaliteit. Ook de zaaidatum heeft effect op de kwaliteit. Telers die dit jaar half augustus hebben gezaaid, zullen meer problemen krijgen dan telers die eerder hebben gezaaid."

Consumptie
"De vraag naar witloof is de afgelopen zomer vrij constant geweest. We zien nu dat de vraag weer licht aan het stijgen is. Rond de feestdagen piekt normaal de vraag naar witloof. Witloof wordt vooral gezien als een echte wintergroente, maar het wordt ook steeds populairder om witloof te gebruiken in salades", zegt Roel de Winter van ORCA. De aanvoer van witloof is volgens de handelaar dezer dagen weer stijgende. "De telers zijn wat spaarzaam geweest met de oude worteloogst. Nu is de marktsituatie weer wat gematigder aan het worden."

Wintergroenten
De andere wintergroenten als prei en knolselderij hebben ook last gehad van de droogte. "De meeste wintergroenten zijn wat verlaat. Ook het gewicht en de kwaliteit van de groenten hebben geleden onder de droogte. We merken nu dat vooral prei niet voldoende zwaar zijn. Maar de laatste twee weken zijn we de achterstand aan het inhalen", aldus Roel. De prijzen voor prei liggen boven de 1 euro en dat is hoog voor de tijd van het jaar. "Ik verwacht dat we een moeilijk exportseizoen gaan krijgen omwille van het hoge prijsniveau."

Voor meer informatie:
Bart Bruyninckx
Bruyninckx
Schuttersveldstraat 7
3272 Messelbroek
+32(0)475 842 759

Voor meer informatie:
Roel de Winter
ORCA
Drevendaal 38
2860 Sint-Katelijne-Waver
+32(0)495 37 63 27


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven