Nieuw-Zeelander teelt roze en witte oesterzwammen in zeecontainer

Een teler uit Gisborne (Nieuw-Zeeland) is van plan zijn bedrijf uit te breiden na een succesvolle introductie van zijn roze en witte oesterzwammen. Del Bosque Mushrooms zet het product sinds november vorig jaar af en eigenaar Enrique Perez zegt dat hij positieve feedback kreeg van mensen die de verschillende rassen voor de eerste keer probeerden.

"Waar we achter kwamen is dat er veel voorlichting gegeven moet worden. Mensen willen ze proberen en komen terug. Nieuw-Zeeland kan best conservatief zijn en ze zijn hier gewend aan champignons. Het is dus goed als mensen weten dat er verschillende soorten paddenstoelen bestaan en hopelijk wordt het beter als ze weten hoe ze ze moeten gebruiken. 90% van de mensen komt tevreden terug, want ze kennen alleen de champignon uit de supermarkt. De enige negatieve feedback is dat mensen willen dat ze allemaal hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Maar over het algemeen kregen we een goede respons."Perez is een Mexicaanse agronoom en kweekt paddenstoelsporen in een basislaboratorium dat in een scheepscontainer van 6 meter met twee andere teeltcontainers werd opgezet: "Ik heb een vriend die paddenstoelen zocht in Gisborne. Da tlukt niet zo goed en ik zag dus een gat in de markt en ging ervoor. We hebben een teeltruimte in een container van 6 meter en we hebben er pas een bij van 12 meter. Het zijn geïsoleerde scheepscontainers en we hebben ze uitgerust met lichten, timers, vochtigheidsapparaten en ventilatoren om de juiste omstandigheden te creëren."

Hoewel Perez van plan is om in de toekomst meer dan 10 rassen te telen, produceert Del Bosque er momenteel 2: roze en witte oesterzwammen.

"We zijn nog beperkt in wat we kunnen telen in Nieuw-Zeeland. Door de bioveiligheid zijn er in het land maar 10-15 verschillende soorten toegestaan. We telen dus alleen wat al in het land is en waar we aan kunnen komen."

Hij voegt eraan toe dat de roze en witte oesterzwammen dezelfde smaak hebben maar in textuur verschillen. "Ze zijn allebei goed om te bakken, in stoofpotten te gebruiken, vooral de roze die hun kleur behouden. Ze zijn dus zeer geschikt voor soep. Het zijn beide goede vleesvervangers en lekker in vleesschotels, jus, op pizza's, in pasta's en omelet. Eigenlijk kunnen ze overal bij."Hoewel Del Bosque de enige paddenstoelteler in het gebied is, zijn er andere kleine telers in andere delen van Nieuw-Zeeland en slechts een of twee grote telers die aan supermarkten leveren.

De afgelopen maanden heeft het bedrijf tussen de 20-30 kg per week geproduceerd. Volgens Perez is er geen ander bedrijf dat de roze variant teelt.

"We zijn onlangs begonnen om aan Farro Fresh, de supermarkt in Auckland, te leveren. Maar er zijn meer shiitakes dan oesterzwammen op de markt en niet veel roze oesterzwammen. Het is dus een goed gat in de markt en een prima kans. We zoeken momenteel meer afzetmogelijkheden. We zitten is een groeifase en er is ruimte voor meer aanbod. Wanneer we op volle toeren draaien hoop ik, met de huidige set-up, 90 kg per week te oogsten," aldus Perez.

Voor meer informatie:
Enrique Perez
Del Bosque Mushrooms
+64 27 201 1893
dbmushrooms@gmail.com
www.facebook.com/delbosquemushrooms

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven