Tholen - Aan de marktprijzen is het te merken: er is een tekort aan prei en dat zal nog wel even zo blijven. De prijs voor prei steeg afgelopen week van 80 cent naar 1 euro en maandag noteerde REO-veiling 1,20 euro. "De prijzen in de vrije markt liggen al langere tijd op hoog niveau, 5 tot 6 keer zo hoog als vorig jaar. De prijzen lagen toen erg laag, rond de 15 tot 20 cent", laat Kees Jansen van Teelt- en Verpakkingsbedrijf Gebroeders Jansen weten.

"Door de extreme weersomstandigheden is het aanbod minder dan gebruikelijk en ook heeft prei last van trips. De prei is minder hard gegroeid. Herfst- en winterpercelen lopen 2 à 3 weken achter in groei. Veel telers moeten wel uitleveren om aan contractuele verplichtingen te voldoen. Percelen worden dan eerder geruimd wat tot gevolg heeft dat er voor vrije markt minder kilo's beschikbaar zijn."

Gezien het tempo dat de preipercelen geoogst worden, is het de vraag of er door een groeispurt nog kilo's op de prei kunnen komen. "Wanneer het gaat regenen en de temperatuur rond de 20 graden blijft, zou het goed kunnen komen", zegt Kees daarover.

Het prijsniveau leidt niet tot een mindere vraag. "Voor deze tijd van het jaar vind ik dat er serieus prei gevraagd wordt. Dat komt omdat het ook in het buitenland niet goed gegroeid is", besluit Kees.

Teelt-en verpakkingsbedrijf Gebroeders Jansen B.V.
Naaldstraat 1
4873 LZ Etten-Leur
T: 0031(0)765264397
info@jansenprei.nl
www.jansenprei.nl