Het gebruik van LED-groeilampen in de groententeelt is een relatief nieuwe tak van de wetenschap. In de verticale landbouw waar kunstmatige lichtbronnen gebruikt worden, is het belangrijk om gegevens over de individuele groentensoorten te verzamelen om het juiste spectrum en lichtintensiteit voor vegetatieve en generatieve groei te bewerkstelligen. Lichtspectrums kunnen ook gebruikt worden om de groeicyclus te beïnvloeden, bijvoorbeeld in veredeling of bijkomstig metabolietgehalte (anthocyanen, flavonoïden, antioxidanten, polyfenolen enz.).

Waarom wordt de sla rood?
Wanneer rode jonge krulsla wordt geteeld zoals in verticale teeltbedrijven zonder natuurlijke lichtomstandigheden, speelt de kunstmatige lichtkwaliteit en -kwantiteit een sleutelrol in de teelt van hoogwaardige groenten. Uiteraard dient in het geval van rode jonge krulsla de diepe rode kleur die door het hogere anthocyanengehalte wordt veroorzaakt, aangemaakt te worden zonder aan de andere goede eigenschappen van de bladgroente te raken. De opeenhoping van anthocyanen wordt over het algemeen verbonden met abiotische stress die de plant ondervindt of is een manier voor de groente om zichzelf te beschermen tegen planteneters en plantenziekteverwekkers. Bijvoorbeeld: in het geval van hoge lichtomstandigheden doen de anthocyanen dienst als een optische filter die het overtollige licht omleiden. Dit betekent dat de anthocyanen de plantenbladeren beschermen tegen schadelijke structurele schade aan hun fotosystemen. De lichtintensiteit verhogen is daarom een efficiënte manier om het anthocyanengehalte in de bladeren te verhogen, maar het is geen energie-efficiënte manier om dit te doen.

UV-A gebruiken om sla te telen
Dit werd eerder al bestudeerd door Li en Kubota (2009) en zij concludeerden in hun studie dat beide spectrums verhoogd blauw en UV-A-licht het anthocyanengehalte in de bladeren van de sla 'Red Cross' deed toenemen, maar dieprood en groen licht hadden het averechtse effect waarbij het anthocyanengehalte daalde. Daarom zorgt enkel een binnenshuis verhoging van het blauwe en/of UV-A-lichtspectrum op het einde van de teeltcyclus ervoor dat het anthocyanengehalte van de rode jonge krulsla toeneemt, waardoor ze de speciale rode kleur krijgen. Gebruik maken van LED-lampen is de gemakkelijke en energie-efficiënte manier om snelle resultaten in de aanmaak van anthocyanen te boeken. Dit kan eenvoudig worden toegepast in de bestaande groeisystemen door louter op het rechterspectrum over te schakelen om de kleur op het einde van de groeicyclus te verbeteren. 

Valoya deed interne proeven waar twee lichtspectrums gebruikt werden om het effect van deze lichtkwaliteit met verbeterde UV-A / blauw spectrumlichten (S46) en ons standaardlicht voor vegetatieve groei met bladgroenten (AP673L). Er werden lichtintensiteitsniveaus in aanmerking genomen en getest in voorafgaande proeven. Het anthocyanengehalte werd gemeten op het einde van de proef. Het experiment werd uitgevoerd met twee rode jonge krulsla-soorten: 'Sadawi' en 'Diablotin' met gelijkwaardige resultaten.

De lichtbehandelingen werden uitgevoerd met de twee spectrums en in het geval van AP673M-spectrum met drie verschillende. De gegevens werden geanalyseerd evenals de homogeniteit van de variaties. De resultaten voor de anthocyanenopeenhoping bevestigde de stelling dat het verbeterde blauwe en UV-A-spectrum de aanmaak van anthocyanen bij rode jonge krulsla doet stijgen, wat leidt tot een gelijkwaardig gehalte als dat van de hoge intensiteitsbehandeling. De lichtintensiteit van bladgroenten verhogen van 200 µmolm-2s- tot 400 µmolm-2s- vertoonde een lineaire trend met verhoogde intensiteit (Figuur 2). 
 

Figuur 1 Rode jonge krulbladsla anthocyaan proef met verschillende spectrums. Het anthocyaangehalte werd drie keer gemeten en van één plant werden drie metingen genomen. Anthocyaanindex = Log* (Nabije-infrarood fluo. fel rood / Nabije-infrarood fluo. fel groen).
 

Figuur 2 Rode jonge krulbladsla anthocyaan proef met verschillende intensiteiten (in micromolen). Het anthocyaangehalte werd drie keer gemeten en van één plant werden drie metingen genomen. Anthocyaanindex = Log* (Nabije-infrarood fluo. fel rood / Nabije-infrarood fluo. fel groen).

Deze opeenhoping van anthocyanen kan ook visueel worden bekeken. Lees de rest op valoya.com
 

Voor meer informatie:
Valoya Oy, Finland
Tel: +358 10 2350300
sales@valoya.com
www.valoya.com