Waarom aardbeien op kokos telen?

Het telen van aardbeien vraagt vakmanschap in het op orde krijgen en houden van de groeiomstandigheden. "Naast de klimaatomstandigheden is ook het watermanagement van groot belang", legt Wim van Wingerden uit. "Vanuit het verleden werden er relatief natte substraten gebruikt, die niet altijd eenvoudig te sturen waren. Hierdoor zijn er de afgelopen jaren drogere mengsels van veen, fijne kokos en perliet op de markt gekomen. Ook gaan steeds meer telers gebruik maken van kokos als voedingsbodem voor hun aardbeienplanten." Dat zien ze ook bij Botanicoir, leverancier van specifieke kokosmengsels voor de aardbeienteelt.


 

Kokos bufferen en wassen
Van belang in de teelt is ook dat de kokos gewassen en gebufferd is. Het bufferen van de kokos is van groot belang om de natrium-, chloor- en kaliumdeeltjes naar een voldoende laag niveau de krijgen in de kokosdeeltjes. Dit bufferen gebeurt met kalksalpeter en vereist een zeer nauwkeurige bewerking", vertelt Wim.

Indien dit niet of niet voldoende gebeurt, start de teelt met een te hoog gehalte van deze deeltjes. "Hierdoor zal er een groeistagnatie optreden. Om zeker te zijn dat de kokos voldoende gebufferd is, kan je een Bariumchloride test laten uitvoeren. Deze test laat ook zien wat voor elementen zich in de kokosdeeltjes bevinden. Dit in tegenstelling tot een normale wateranalyse. Bij de Bariumchloride test verkrijg je de gehaltes van calcium, kalium, natrium en magnesium welke in de kokosdeeltjes aanwezig zijn. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld hoe goed de kokos gebufferd is."

Structuur van de kokos
Ook van groot belang dat de kokos een gelijkmatige structuur heeft en gemakkelijk kan uitdraineren. "Het doel moet zijn om in het gehele kokossubstraat een zo gelijkmatig mogelijke water- en luchtverdeling te hebben. Iedere plant heeft daar baat van en dat wordt zichtbaar gedurende de teelt."

Wim legt uit dat Botanicoir in haar mengsel geen deeltjes kleiner dan 2 mm heeft, waardoor er in het seizoen bijna geen compostering van de kokos zal plaatsvinden. "Een juiste balans tussen water en lucht geeft de plant de ruimte om een grotere en gezondere wortelpruik te krijgen. Hiermee verzeker je van een gezondere plant en dat staat voor een hogere productie en de gewenste kwaliteit. De kokos die wij leveren heeft een snelle verzadiging en draint gemakkelijk uit."

Voor vragen of opmerkingen:
Wim van Wingerden
Botanicoir Holland
Telefoon: 06-51042740
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven