De kwestie van voedselverspilling wordt zowel op commercieel als op consumentenniveau steeds meer als een ernstig wereldwijd probleem gezien. Elk jaar wordt er wereldwijd immers ongeveer 1,3 miljard ton voeding weggegooid die op vuilstortplaatsen terechtkomt waar het niet wordt gebruikt, waarna het broeikasgassen (voornamelijk methaan) gaat uitstoten. Nu voedselverspilling steeds meer als probleem erkend wordt, doen zowel consumenten als bedrijven in de voedingsmiddelensector steeds meer hun best om het probleem in te dammen.
Justin Guenther, manager bij NatureFresh Farms, was een drijvende kracht achter de ontwikkeling van dit programma: "In de eerste instantie van de creatie van dit programma liepen we tegen een aantal obstakels aan, zoals dat bij elk nieuw programma gebeurt. Maar zodra mensen begonnen te beseffen hoeveel voedsel NatureFresh Farms zo redt, openden zij pas echt hun ogen voor de positieve bijdrage die we als bedrijf kunnen leveren. In 2018 verwacht NatureFresh Farms ongeveer 270.000 kilogram voeding te kunnen doneren aan families die te lijden hebben van voedselonzekerheid via het voedselbanknetwerk van Forgotten Harvest."
De missie van Forgotten Harvest om mensen toegang te geven tot essentieel voedsel is een missie waar ook Peter Quiring, de oprichter en CEO van NatureFresh Farms, een voorstander van is: "Werken met een organisatie als Forgotten Harvest, evenals vele andere voedselbanken in de gemeenschap, betekent dat ons bedrijf nog meer mensen kan helpen een gezonder leven te leiden. Om sterke gemeenschappen te bouwen, is het essentieel om goed samen te werken met gelijkgestemde organisaties."