Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Frans Cool, Paul Cool wortelen & ajuin

“Kwaliteit wortelen tegen verwachting in erg mooi”

Tholen – "De verkoop en de export van wortelen loopt. We verkopen nu enkel wortelen van beregende percelen, omdat de niet-beregende momenteel nog niet geschikt zijn voor de verkoop. Op dit moment zijn we afhankelijk van Nederland, omdat daar veel meer is beregend dan in België", vertelt Frans Cool van Paul Cool. "Er zijn telers die 90 ton per hectare aan rendement hebben, maar ook telers die maar 40 ton hebben. Toch denk ik dat er half oktober meer percelen beschikbaar zijn voor de verkoop, maar het blijft nog even spannend."

Prijzen maken het goed
Volgens de handelaar is de kwaliteit van de wortelen die beregend zijn erg mooi. "De wortelen zijn glad, stomp en recht en de maten zijn goed. Mooier dan we hadden verwacht. Voor de wortelen die nog niet gerooid zijn schuilt er gevaar in het loof, omdat meeldauw en witziekte opspelen. Door de ziektes krijgen de wortelen nieuw loof wat de groei remt. Die problemen doen zich voor zowel in België als in Nederland", aldus Frans. "De vrij hoge prijzen maken de situatie wel beter. 25 cent voor het vrije product terwijl de contractprijs rond de 9 cent ligt."

De telers in Frankrijk en het noorden van Duitsland hebben ook veel last gehad van het weer. "Wie daar ook niet heeft kunnen beregenen is ook later met de oogst. We zien dat elke veertien dagen er meer partijen beschikbaar komen. Dit zal de komende maanden wel voor lichte daling in de prijzen zorgen. Toch zullen naar verwachting de prijzen ten opzichte van andere jaren goed blijven. Zeker als de export op gang gaat komen. We hebben geen overaanbod dus we hopen dat we ondanks de droogte toch een mooi jaar mogen krijgen." 

Voor meer informatie:
Frans Cool
Paul Cool
Bevrijdingslaan 204
9200 Appels
+32(0)52 2154 46


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven