Hoofd R&D van Hazera Seeds dr. An Michiels:

"De lokale telers zijn ons kompas"

"Wij ontwikkelen nieuwe rassen op basis van de natuurlijke diversiteit via zaadveredeling. Innovatie zit dus letterlijk in onze genen." Dr. An Michiels is het hoofd van de afdeling Research & Development bij Hazera Seeds. Onlangs werden twee nieuwe screening- en teststations geopend in Mexico en Turkije. Samen met een nieuwe locatie in Warmenhuizen vallen die onder haar verantwoordelijkheid. "De lokale telers zijn ons kompas. Door nauwe samenwerking met hen in hun eigen regio kunnen we de beste eigenschappen kiezen die op hun wensen zijn afgestemd. Dat is een groot voordeel."


Dr. An Michiels bij het R&D-station in Warmenhuizen. "De lokale telers zijn onze kompas."

Hazera maakt deel uit van Limagrain Vegetable Seeds, het op één na grootste zaadveredelingsbedrijf ter wereld. An Michiels: "We hebben kantoren op talloze plaatsen, waaronder de nieuwe testvelden in Turkije en Mexico. Het is belangrijk om dicht bij de klant te staan. Telers in Turkije en Mexico hebben andere behoeften dan telers in Noord-Europa of Azië. Zij kennen het plaatselijke klimaat, de ziekten, ze kennen de grondsamenstelling voor bepaalde groenten. Door nauw met deze telers samen te werken vanuit een vestiging in hun regio, kunnen wij snel informatie uitwisselen en efficiënt en adequaat op ontwikkelingen inspelen. Zij zijn onze topprioriteit. Think global, act local. Dit is niet voor niets ons motto."

Ontwikkeling door selectie
An Michiels is bij Hazera internationaal verantwoordelijk voor de permanente ontwikkeling van de afdeling zaadveredeling. "Het is mijn taak om teams samen te brengen en hun energie en kennis zodanig te bundelen dat wij de beste producten kunnen ontwikkelen. Onze klanten staan bij ons altijd centraal. Op de eerste plaats zijn dat de telers. Natuurlijk houden we hierbij ook de consument en de supermarkt in ons achterhoofd. In deze keten, van boer naar bord, gebeurt het immers allemaal. De boer wil de grootst mogelijke oogst en bij voorkeur geen ziekten."

Op de vraag 'Hoe?', antwoordt ze: "Dat is alleen mogelijk op basis van selectie. Wij zoeken naar de natuurlijke weerstand in gewassen en kruisen deze. De snel groeiende kennis op dit gebied heeft ons enorm geholpen. Natuurlijk houden we hierbij ook de oogst in de gaten. Gezonde planten die veel opbrengen zijn van essentieel belang voor de teler, de keten en de consument. Als al deze factoren kloppen, worden deze planten voor de zaadproductie ingezet."

Speciale kenmerken

Het product moet vanaf het land worden geoogst en wordt uiteindelijk getransporteerd naar de supermarkt. Speciale kenmerken - zoals robuustheid - zijn nodig om schade en bederf te voorkomen. Tijdens de veredeling wordt hier veel aandacht aan besteed. An Michiels: "De supermarkt verkoopt alleen groenten die er vers en mooi uitzien en - wat misschien nog veel belangrijker is - lekker smaken. Wij zijn de bron en het is prettig om je eigen groenten uiteindelijk in de schappen te zien liggen. Waar je ook bent, je komt altijd mensen tegen die producten van ons hebben gekocht of gegeten. Van hun ervaringen leren wij weer. Ik wil zelf ook het beste voor mijn gezin, mijn kinderen en mezelf. Goede groenten leveren een bijdrage aan onze gezondheid."

Klimaat als grote uitdaging
An Michiels denkt dat klimaatveranderingen de grootste uitdaging zijn voor de toekomst is. "Iedereen in onze branche ziet het gebeuren. Dit heeft een enorme invloed op de manier waarop wij in de toekomst zullen werken. Daarom blijven we innoveren. We pikken snel nieuwe ideeën voor onze producten en rassen op om op deze veranderingen te kunnen inspelen. Want er ontstaan nieuwe ziekten en we worden geconfronteerd met extremere regenval en droogte. Tijdens de veredeling proberen wij hier rekening mee te houden. Ook is het belangrijk om de duurzame ontwikkeling van groentegewassen te ondersteunen en op deze manier de inzet van chemicaliën zo veel mogelijk te beperken."

Zijn er nog meer mogelijkheden om binnen dit spanningsveld snel succes te boeken?

"Gelukkig kunnen we unieke kenmerken via samenwerking met andere zaadbedrijven delen. Het ene bedrijf denkt dit, het andere dat... Dat werkt prima en versnelt het veredelingsproces. Ook de wetenschap speelt hierbij een rol. Uiteindelijk werkt deze samenwerking in het voordeel van de consument."

Proef zelf op de Internationale Open Dagen
Wilt u zelf eens de resultaten van al onze R&D-inspanningen zien? Bezoek dan onze Internationale Open Dagen van 25 tot en met 27 september in Warmenhuizen. Tijdens de Internationale Open Dagen presenteren wij een ruim assortiment aan vollegronds groentegewassen op een groot veld. U kunt kennis maken met de nieuwste rassen en innovaties. Proef de resultaten zelf via hapjes en gerechten die vers worden bereid met de groenten van het veld.

Over dr. An Michiels
De in België geboren An Michiels heeft - naast haar ervaring binnen de landbouw - een wetenschappelijke achtergrond. Ze studeerde in Leuven af als moleculair bioloog met als onderwerp witlof. Op haar 27e ging ze zes maanden naar Amerika voor een postdoctorale studie. Ze bleef uiteindelijk 14 jaar. "Mijn postdoctorale studie veranderde in een promotieonderzoek in biotechnologie aan de universiteit." De afgelopen zes jaar werkte zij voor het Nederlands bedrijf Keygene in Rockville, Maryland waar ze als CEO de Amerikaanse dochtermaatschappij van Keygene heeft opgericht. An was al bekend met Limagrain, de moedermaatschappij van Hazera. Deze coöperatie, die in handen is van bijna tweeduizend telers in Frankrijk, is in feite één van de aandeelhouders van Keygene. Ze heeft tussen haar functies bij Keygene en Hazera nog eens vijf jaar voor Bayer gewerkt.

Werken bij Hazera: hoogste technologische niveau met familiegevoel
An werkt nu al bijna een jaar bij Hazera Seeds en heeft plezier in haar baan. "Ik ben opgegroeid in een telersgezin. Alles draaide bij ons om tomaten. Als kind maak je dan mee hoe een sterke plant die een heel seizoen vruchten afwerpt, is ontstaan uit een klein tomatenzaadje. Dus ik ken deze wereld als mijn broekzak. Bij Hazera heerst ook een familiegevoel. Op technologisch gebied opereren we als bedrijf op het hoogste niveau, maar uiteindelijk gaat het om de mensen die er werken. De sleutel van het succes van Hazera zijn volgens mij zonder enige twijfel het enthousiasme, de toewijding en het talent van onze medewerkers".


Voor meer informatie:
Hazera Seeds
Tel: +972 8850 8815
Fax: +972 8850 2442Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven