Tholen – "De zwaarste periode op de tomatenmarkt is achter de rug. De voorbije weken gingen zeer moeizaam omdat de productie hoger lag dan de vraag", vertelt Peter Parms van Rotom Tomatoes. Vooral trostomaten hebben een moeilijk jaar achter de rug. Vanwege de hoge temperaturen is de kwaliteit ook niet constant geweest. "Ook de losse tomaten met name de grote vleestomaten hebben een trage start gekend, maar die vraag is samen met de prijs terug aan het opkrabbelen."

Tom de Winter, Peter Parms en Lieven Coppieters van Rotom tijdens de Fruit Logistica eerder dit jaar

Door de lage vraag en de hoge producties werden de tomaten verkocht voor dumpprijzen. "Gelukkig is de vraag serieus aangetrokken en de prijzen stijgen sinds het eind van vorige week. De plant heeft het wel moeilijk, omdat deze al veel vrucht heeft gedragen. De programma's die gedraaid worden, zorgen ervoor dat er geleverd moet worden en dit geeft wat gezonde stress op de tomatenmarkt. Deze stress zorgt ervoor dat de prijzen terug aantrekken", aldus Peter. 

Overproductie
Rotom heeft ervoor gekozen om enkel tomaten van Belgische telers te verkopen. "Tijdens de overproductie in het buitenland kregen wij voortdurend aanbiedingen om buitenlands product te verkopen op commissie. Deze tomaten zaten enorm in de weg, omdat er bij ons ook geen tekorten waren", zegt de exporteur.Specialties
"Specialties met een goede smaak winnen al jaren aan populariteit. Consumenten kopen vaker een cherrytros dan een grotere trostomaat. Dit doen ze vooral vanwege de smaak, het gebruiksgemak en de veelzijdigheid van het product. Ook de gezondheidstrend heeft hier een rol in. De kleine tomaatjes zijn handig om mee te nemen. We hebben dan ook gezien dat de cherrytrostomaten gespaard zijn gebleven van lage prijzen. Hiervoor was ook een goede afzet te vinden", besluit Peter. 

Voor meer informatie:
Peter Parms
Rotom Tomatoes
Drevendaal 38
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
+32 15 32 38 32
Peter@rotom-tomatoes.com
www.rotom-tomatoes.com