Marine Bougeard, Prince de Bretagne

"Moeilijk seizoen voor Franse tomatentelers"

Franse tomatentelers hebben een vrij lastig seizoen achter de rug. Na een een wisselvallig voorjaar kampt het land nu met hitte en overstijgt de productie de vraag. Marine Bougeard van Prince de Bretagne: "Voor telers is 2018 nogal een atypisch seizoen."

"De volumes zijn groter dan voorgaande jaren vanwege ongebruikelijke weersomstandigheden met recordhitte in juli. Er is dus veel product op de markt met als gevolg dat de prijzen laag zijn. Er is wel sprake van consumptie maar onvoldoende en dat geldt in het bijzonder voor losse en trostomaten. Een andere factor die bijdraagt aan de kleinere vraag is de grote productie in moestuinen, waar mensen tomaten voor eigen gebruik telen."

Goed gevestigde markt
"In de periode 2008-2010 nam het aantal rassen op de Franse markt enorm toe met een sterke nadruk op grote en traditionele tomatenrassen. Dit segment is inmiddels goed gevestigd en er is veel vraag naar tros-, losse en geribbelde tomaten. Deze rassen vallen erg in de smaak bij consumenten. Tegenwoordig genereert het cherrysegment, zoals cherry- en cocktailtomaten, de grootste groei, evenals het residuvrije segment."

100% natuurlijk en smaakvol
In 2017 introduceerde Prince de Bretagne het merk "100% Nature et Saveurs" - 100% natuurlijk en smaakvol. Dit is een lijn tomaten die geteeld wordt zonder toepassing van synthetische gewasbeschermingsmiddelen. "De telers van Prince de Bretagne passen al jarenlang goede tuinbouwpraktijken toe door nuttige insecten te gebruiken en minimaal gebruik te maken van conventionele middelen. De lancering van dit nieuwe merk, dat door de telers zelf werd ontwikkeld, vormt hierop de bekroning. Telers kunnen zich vrijwillig aanmelden. Deze manier van telen is nog altijd moeilijker. Telers moeten hun tuinbouwmethoden aanpassen en nog meer zorg aan hun planten besteden."

Hoewel deze manier van telen moeilijker is, is hij ook lonend. "Het residuvrije-assortiment was dit jaar een heus fenomeen op de markt. Het beantwoordt aan de consumentenvraag en de aanvoer groeit nu al voor het tweede jaar op rij. Dit segment doet het goed in supermarkten, ondanks dat het nu nog steeds een nichemarkt is."Het volledige assortiment 100% Nature & Saveurs tomaten is op dit moment verkrijgbaar, waaronder trostomaten, ronde en cocktailtomaten. Het residuvrije assortiment is met name wat betreft kleine tomatenrassen en verpakte tomaten een succes. "De verpakking voorkomt kruisbesmetting in de winkel."

Het 100% Nature et Saveurs merk werd niet alleen voor de Franse markt ontwikkeld. "In de toekomst verwachten we ook goede afzetmogelijkheden op markten waar veel vraag is naar duurzame en biologische producten, zoals Duitsland en Noord-Europa."


Voor meer informatie:
Prince de Bretagne
+33 2 9869 3891 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven