Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ron van Dooren, Beltech:

"We zetten camera's in om de prestaties van stekjes te voorspellen"

Tholen - Dat slimme camera's meer zien dan het menselijk oog, zal je niet nieuw in de oren klinken. Multispectrale techniek heet dat met een mooi woord. Ron van Dooren is technisch adviseur bij Beltech en kan er veel over vertellen. Het Eindhovense bedrijf levert industriële oplossingen met Vision en is nu met een plantenkweker in gesprek om deze techniek in te zetten bij het selecteren van stekjes.
 


Breed spectrum
"Camera's zijn in staat om niet alleen het deel van het lichtspectrum in beeld te brengen dat mensen zien, maar ook het gedeelte dat voor ons niet waarneembaar is", vertelt Ron. "Ultraviolet aan de ene kant van het spectrum en infrarood aan de andere kant. Je kunt techniek op verschillende manieren en voor verschillende doelen inzetten. Een bekend voorbeeld is de warmtecamera. Daarmee kun je bijvoorbeeld zien hoe goed een huis geïsoleerd is. Deze techniek wordt ook ingezet in de tuinbouw en AGF-sector. We kunnen Vision inzetten om te zien of een komkommer bijvoorbeeld een inwendige beschadiging heeft voordat je die met het blote oog kunt waarnemen."
 
Toepassing op stekjes
De toepasbaarheid van Vision wordt op dit moment onderzocht bij een Nederlandse plantenkweker. "We onderzoeken hoe we deze techniek kunnen inzetten om de kwaliteit van stekjes te voorspellen", vertelt Ron. "We willen bereiken dat de kweker de plantjes die goed zullen presenteren al in een heel vroeg stadium kan scheiden van de stekjes die minder succesvol zullen zijn. Op dit moment zijn we bezig met de selectie van hardware om testen te gaan doen. De klant wil niet alleen een rapport waarin staat wat mogelijk is en wat niet, maar uiteindelijk ook een machine", zegt Ron.


Uitgebreid testen is de volgende stap. In deze fase gaan er weken overheen. Je bent toch iedere keer een paar weken kwijt tot het stekje zich heeft ontwikkeld en je kunt zien hoe dicht het resultaat van de techniek bij de werkelijkheid ligt. "In de testfase hebben we te maken met drie vragen. Wat is goed, wat is fout en waar ligt de grens? Hier gaat machine learning een rol spelen in het beoordelen van de camerabeelden."
 
"Als we weten in welke golflengtes de camera moet zoeken om de prestaties van het stekje te voorspellen, kunnen we de techniek schaalbaar maken. Dan kunnen we de investering zo inzetten dat die zichzelf terugverdient. De camera hoeft dan niet meer alles te zien, maar gaat specifiek op zoek naar kenmerken in de stekjes die de conditie van het stekje aangeven. Dit zal per plantensoort verschillend zijn."

Ron: "Uit de gesprekken rondom de oogstrobot (op de foto een artist impression van de Harvester) zijn weer spin-offs ontstaan richting de multispectrale techniek waar we bijvoorbeeld het stekproces mee kunnen verbeteren."

Techniek boven genetische manipulatie
"In de toekomst gaat de factor mens er in de tuinbouwsector niet tussenuit," denkt Ron. "Wel gaat de efficiëntie omhoog. Alle technische ontwikkelingen zijn erop gericht om onnodige verspilling van voedsel en planten tegen te gaan. Zolang we dat blijven nastreven, zijn we goed op weg. De vraagstukken worden alleen maar groter. De populatie groeit en de milieueisen worden strenger. Het inzetten van de beschikbare techniek voor voedselverbetering is maatschappelijk meer aanvaard dan genetische manipulatie van rassen. Beide zijn erop gericht om verspilling tegen te gaan, maar het voordeel van techniek is dat je het in de hele keten kunt inzetten."

Voor meer informatie:
Ron van Dooren
Beltech B.V.
+31 (0)40 257 1929
ron.van.dooren@beltech.nl
www.beltech.nl