Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Jan Varekamp, Vers Van Voorne, teelt breed assortiment voor lokale markt

Kaspompoenen en in de toekomst jaarrond ‘Kom in de Kas’ op Voorne-Putten

Tholen – Hij heeft een achtergrond in de vollegrondsteelt van groenten, teelde jarenlang zelf verschillende glasgroenten, was gewasmanager bij LTO Groeiservice, maar nu, half augustus, teelt Jan Varekamp kaspompoenen voor de lokale markt op Voorne Putten. "Met een kasteelt zijn we extra vroeg aan de markt. Mooi op tijd voor de aankomende pompoenenfeesten."
 
Een greep uit het pompoenenassortiment

De pompoenen, ruim 100 verschillende soorten in totaal, werden ingezaaid in een hoekje van de in 2017 nieuwgebouwde kas. "Op 1200 vierkante meter hebben we van zoveel mogelijk soorten vier of vijf planten staan. Daarmee kunnen we veel variatie aanbieden. Buiten telen we ook pompoenen, maar dan is het altijd de vraag of er rond de pompoenenfeesten al goede, mooie pompoenen zijn."

Telen op water
Vers Van Voorne bestaat pas kort. Jan teelt er nu nog op 2000 vierkante meter in totaal, waarvan ook 800 vierkante meter teelt op water. "Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het op water telen. Waarschijnlijk zelfs pompoenen, maar dat ga ik niet proberen. Pompoenen nemen teveel ruimte in."

De teelt op water is zeer intensief, het gewas staat dicht op elkaar en de teelten gaan snel. "Wij telen verschillende slasoorten, kruiden zoals basilicum, maar ook selderij, bosuitjes en zijn ook met veel andere teelten op water aan het testen."
 

Jan geeft uitleg bij de teelt op water

Verhaal meegeven
Jan wil eerst zoveel mogelijk verschillende teelten onder de knie krijgen. Vervolgens hoopt hij dat steeds meer mensen zijn bedrijf weten te vinden en de producten, die onder andere via de lokale coöperatie De Proefschuur afgezet worden in de regionale supermarkten, gaan kopen. Niet alleen in de supermarkt, maar ook in de winkel met streekproducten bij zijn bedrijf in Tinte. "De bedoeling is dat we volgend jaar het volledige kasoppervlak van 1,2 hectare kunnen gaan gebruiken. Naast telen is het zeker ook de bedoeling om een verhaal mee te geven bij de teelt. Hoe telen we? Wat is gezonde voeding? En welke rol speelt duurzame energie hierbij? Eigenlijk jaarrond 'Kom in de Kas', dat is het plan."

Voor meer informatie:
Vers Van Voorne
www.versvanvoorne.nl
info@versvanvoorne.nl

Jan Varekamp
0653-718 795
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven