Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekers werken met CleanLight in aardbeienteelt

Gewasbescherming met minder chemie

Tholen – Het is zomer en dat betekent voor veel aardbeientelers dat de periode is aangebroken waarin zij vaak met een verhoogde ziektedruk te maken krijgen. Onder andere meeldauw, een schimmelziekte die goed gedijt onder hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen, steekt dan de kop op. Juist in kassen, waar afspoeling door regen van de schimmelsporen niet aan de orde is. Telers zetten daarom vaak gewasbeschermingsmiddelen in, maar het risico is dat er vervolgens residu op de zomerkoninkjes achterblijft. En dat wil de consument, die een volledig schoon product eist, niet.



Eén van de mogelijkheden om zowel de teler als de consument tegemoet te komen is de toepassing van een niet-chemische methode van gewasbescherming. Een onderzoek van Proefcentrum Hoogstraten uit 2010 bevestigd dat CleanLight-technologie tenminste een deeloplossing kan vormen tegen meeldauw. Met een zeer lage dosering van een speciaal geselecteerd deel van het UV-spectrum worden schimmels in het gewas gedood zonder residu en spuiten. Het onderzoek bevestigd de goede werking tegen meeldauw, ook wel 'witziekte' genoemd.

Een lager residuniveau en een productiever, weerbaarder gewas
Maar welke ontwikkelingen hebben er sinds die tijd plaatsgevonden? Arne Aiking van CleanLight: "Er zijn inmiddels meerdere aardbeientelers die met CleanLight werken. Niet alleen tegen meeldauw, maar ook tegen bacterieziekten zoals Erwinia."

Telers die kiezen voor duurzame gewasbeschermingsmiddelen zoals CleanLight komen, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, nog steeds in aanmerking voor Mia/Vamil-subsidie (A-2336) laat Arne weten. "Als je minder vaak hoeft te spuiten tegen meeldauw, dan zie je een lager residuniveau. Maar ook een productiever gewas. En meer weerbaarheid tegen plagen zoals wittevlieg en trips."

De komende tijd krijgen telers de kans de CleanLight-technologie van dichtbij te zien:
  • Op 29 augustus verschaft CleanLight uitleg bij een bedrijf in Veghel. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan bij Jos van Hamont (j.vanhamont@delphy.nl, 06-53375257)
  • Op 7 september toont Damian van Dijk de CleanLight-apparatuur in de praktijk tijdens de Aardbeien Demodag 2018.
Voor meer informatie:
CleanLight
www.cleanlight.nl
info@cleanlight.nl