meer vraag naar paarse rassen

Zoete aardappeloogst North Carolina 20% lager

Het seizoen voor zoete aardappelen gaat dit jaar naar verwachting later van start dan normaal. Ook is de opbrengst kleiner als gevolg van de weersomstandigheden in de lente en het begin van de zomer. Daarnaast zijn er dit jaar minder zoete aardappelen aangepoot, omdat sommige telers werden ontmoedigd wegens de lage prijzen van vorig jaar.

"We begonnen in het begin van juni met het aanplanten van onze zoete aardappelen. We waren hier aan het begin van juli mee klaar, wat drie weken later is dan normaal," aldus Annette Starling van Millstream Farms. "Dit kwam door het koelere lenteweer. Ook was het erg droog in het begin van juli, wat de oogst heeft bemoeilijkt. Prognoses gaan ervan uit dat de oogst in North Carolina dit jaar met 20% lager uit zal vallen. Ook hadden we dit jaar te maken met een vermindering in areaal van 10%, als reactie op de lage prijzen van vorig jaar."Aanbod wordt uitgerekt
Er zijn slechts nog een paar rassen over van de oogst van vorig jaar. Deze rassen zijn voornamelijk veel voorkomende zoete aardappelen als Covington. Leveranciers gaan voorzichtig met hun aanbod om, zodat ze voldoende aardappelen kunnen blijven leveren als de oogst van het volgend seizoen later van start gaat. Wegens de geraamde afname in aanbod wordt verwacht dat de prijzen dit jaar hoger gaan zijn.

"Van al het aanbod in opslag bestaat het merendeel uit Covington. Er is daar echter niet heel veel van over," zegt Starling. "Het aantal specialiteitsrassen zoals de Murasaki is praktisch op. Dit jaar moeten telers hun aanbod uitrekken, omdat we waarschijnlijk niet eerder zoete aardappelen zullen rooien dan in september. Normaal zou dit in augustus al gebeuren. Ondanks het grote aanbod van ander AGF dat in de zomer beschikbaar is, is er nog steeds vraag naar zoete aardappelen. Door deze stijgende vraag zijn er dit jaar minder zoete aardappelen in opslag in vergelijking met vorig jaar, zelfs ondanks dat North Carolina in 2017 zijn grootste oogst ooit had."

Volgens Starling blijft de vraag vanuit Europa stabiel. Andere belangrijke teeltgebieden voor de Europese markt hebben een wisselvallig resultaat. Zo had Egypte een redelijke oogst, terwijl de oogst in Spanje nog niet van start is gegaan. "We zijn nu bezig om uit te zoeken hoe we daar het beste aan de vraag kunnen voldoen," zegt Starling.Ontwikkeling van paarse rassen
Nu er steeds meer vraag is naar paarse zoete aardappelen, zijn telers in North Carolina bezig om hier meer van aan te planten. Het aantal zoete aardappelen dat wordt aangeplant is echter niet genoeg om aan de vraag tegemoet te komen. De universiteit van North Carolina is nu bezig om nieuwe paarse rassen te ontwikkelen. 

"Millstream Farms heeft twee keer zoveel areaal aangeplant met Murasaki-aardappelen," zegt Starling. "Ondanks deze toename is dat areaal echter nog steeds klein in vergelijking met bijvoorbeeld het areaal voor Covington. We hebben ook paarsvlezige aardappelen, zoals de Purple Stokes. Dit is echter een beschermd ras. Telers moeten eerst een licentie kopen voordat ze met deze aardappelen mogen werken. In reactie hierop en om aan de groeiende vraag naar paarse zoete aardappelen te voldoen is de universiteit bezig om andere paarse zoete aardappelen te ontwikkelen en zo meer teeltmogelijkheden te verkrijgen."

Voor meer informatie:
Annette Starling
Millstream Farms
Tel: +1 (910) 567-6745

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven