Rotterdamse Oogst onderzoekt:

Het mysterie van de perfecte imperfecte tomaten

Tholen - De huidige situatie in de AGF-handel wordt deze dagen nauwlettend gevolgd. Rotterdamse Oost, een initiatief dat de regionale voedselketen rondom Rotterdam versterkt, haalde afgelopen weekend een lading gratis afgekeurde Tommies-snoeptomaten op. Ze zouden gerimpeld zijn en butsen vertonen en dus niet geschikt voor verkoop. Maar wat bleek? De tomaten zagen er prima uit. "Tot mijn verbazing gold dat voor de hele batch. Geen deukje of rimpeltje te zien", vertelt Gerda Zijlstra van Rotterdamse Oogst. Het mysterie van de perfecte imperfecte tomaten was geboren. 


Een week lang vergelijkt Rotterdamse Oogst snoeptomaten AH (l) en de afgekeurde Tommies (r), om de dag is een foto gemaakt.

"Waarom konden deze tomaten niet gewoon verkocht worden?" Gerda wil niet meteen oordelen want misschien was de gegarandeerde shelf-life van deze tomaten een probleem. Het kwaliteitsverloop werd op de keukentafel uitgetest.

Rotterdamse Oogst: "Van dichtbij, een groentejuweel. Een week na dato"

"Vrijdag haalde Rotterdamse Oogst de "beauty's bij de teler. Op dezelfde dag haalde ik tomaten bij AH, als vergelijkingsmateriaal, tomaten die de (lange?) reis door de keten al achter de rug hebben. Bewaard buiten de koeling (zoals het hoort), bij ongebruikelijk hoge temperaturen. Het is nu bijna een week geleden. De tomaten van AH beginnen het te begeven. De tomaten van de teler geven nog geen krimp. Vragen we teveel van telers en tomaten? Hoe zit dit? 20% van de weekomzet, 6 miljoen tomaten, geef je niet zomaar weg. Wordt vervolgd." 

Gerda zocht contact met Greenco voor uitleg. "Rotterdamse Oogst organiseert wekelijks een markt, de tomaten gratis uitdelen is voor ons geen optie. Daar staan ook telers staan die hun tomaten willen verkopen. Dus hebben we ze verwerkt tot Siciliaanse salsa, maar eigenlijk waren deze tomaten daar veel te goed voor. Met de opbrengst van de salsa willen we iets doen voor de telers. We doen dit allemaal op vrijwillige basis, maar ik wil wel snappen waarvoor ik ren."

Update in het tomatenmysterie (10 aug 16.42 uur):

Voor meer informatie
Rotterdamse Oogst


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven