Tholen – Ophef over een weiland op de beschermde Brechtse Heide. In de voorgaande dagen zijn daar tonnen tomaten, paprika's en courgettes uitgestrooid afkomstig van Coöperatie Hoogstraten. De media heeft het opgepikt en tonen verontwaardigd foto's van video's van de grote hoeveelheden groenten. Vanuit milieuorganisaties werd het beeld verspreid op de sociale media waar mensen boos en vol onbegrip reageerden op de situatie.Volgens de directeur van Coöperatie Hoogstraten Gaston Opdekamp is het een ongelukkige situatie, die door de media breed wordt uitgesmeerd. "Wat er is gebeurd, is op zich geen ongewone situatie. Het is een gevolg van marktverstoring. We zitten met grote volumes onverkocht product en dit fenomeen doet zich in een groot deel van West-Europa voor tomaten en vruchtgroenten voor."

"Wanneer we overschotten hebben, gaan we in een afdalende waarde op zoek naar andere bestemmingen zoals diervoeding en bio-vergisting, maar daar kunnen we ook niet onbeperkt aan leveren. Ook wordt in de media niet gemeld dat in de laatste vijf dagen al 4 ton product is afgezet bij sociale organisaties", aldus Gaston.

"Mensen waren er heel snel bij en zagen een hoop tomaten, die nog niet waren ondergewerkt. Gisteravond waren de groenten volledig weggewerkt onder het toeziend oog van de inspectie. Wij zien gezonde voeding ook liever ergens anders eindigen en dit kost de telers en de sector geld. Het was voor ons het allerlaatste middel, maar de oplossing valt binnen de wet", besluit Opdekamp.

Voor meer informatie:
Gaston Opdekamp
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - België
+32 3 3400233