Goed eerste jaar nieuwe kas Reichenau-Gemüse

Het partnerschap tussen de coöperatie Reichenau-Gemüse, tuinder Benjamin Wagner en Rewe levert heel veel op. Sinds acht maanden is de grootste biokas van Zuid-Duitsland namelijk in gebruik. En reeds in het eerste jaar is er sprake van een succesvol seizoen: 385 ton biotomaten, 85 ton biopaprika's en ongeveer een miljoen biokomkommers werden er tot en met juli aan supermarkten in het zuidwesten van Duitsland geleverd.


Christian Müller, plaatsvervangend directeur van Reichenau tijdens de Fruit Logistica van dit jaar

Exclusief voor Rewe
De groenten, die in Mühlingen geteeld worden, worden exclusief via Rewe onder het huiseigen biomerk verkocht en worden positief ontvangen door de klanten van de supermarktketen, ziet Bernd Grassel, Category Manager Rewe Südwest.

"Met het project 'Gärtnersiedlung Mühlingen' verenigen we de wens van onze klanten naar lokale en biologisch geteelde producten", aldus Bernd. Rewe was mede-initiatiefnemer van de tuinderij en neemt de gehele productie van de vier hectare grote, moderne biokas af. Eenmaal per jaar spreken de projectpartners – Rewe, tuinder Benjamin Wagner en Reichenau-Gemüse – daarom de producten en hoeveelheden af die geteeld worden.

Veel verschillende soorten bio-producten
Vier verschillende soorten tomaten, rode en gele paprika's en komkommers teelt Benjamin momenteel – in vier klimaatzones en op natuurlijke grond volgens de voorschriften van de Naturland-vereniging voor biologische teelt. Omdat vruchtwisseling volgens Benjamin een grote rol speelt, worden er in de wintermaanden in de biokas onder andere sla en radijs geteeld.

"We maken bovendien gebruik van natuurlijke bemesting en natuurlijke, preventieve ongediertebestrijding door het inzetten van nuttige insecten", legt Benjamin uit.


Contractpartners (van links naar rechts): Bernd Grassel, Category Manager Rewe, Benjamin Wagner, runt de bio-kas in Hegau, en Johannes Bliestle, directeur van Reichenau-Gemüse. Fotobron: Reichenau-Gemüse

Milieuvriendelijke irrigatie
Daarnaast gebruikt de tuinbouwingenieur de afvalwarmte van een nabijgelegen biogasinstallatie voor de verwarming van de kas en voor de irrigatie van de groenten vangt hij via het dak van de kas regenwater op. 80 procent van de waterbehoefte kan Benjamin daarmee dekken, de rest komt uit een stilgelegde waterbron.

Voor de logistiek en afzet van de groenten die in de kas geteeld worden, zorgt Reichenau-Gemüse, zodat de tuinder "zich op zijn sterkste punt kan concentreren", verklaart Johannes Bliestle, directeur van de coöperatie.Just-in-time-verkoop
De vrachtwagens van Reichenau-Gemüse halen in de middaguren de groenten op die vroeg in de ochtend door Benjamin en zijn medewerkers geoogst zijn en in de circa 1.700 vierkante meter grote sorteerhal voor het transport gereed zijn gemaakt. Vervolgens worden ze geleverd aan Rewe Südwest. In het ideale geval ligt er zo maximaal 48 uur tussen de oogst en de verkoop in de supermarkten.

Verdere informatie:
Reichenau-Gemüse eG
Marktstraße 1 
78479 Insel Reichenau
T +49 (0) 7534 9200-0 
F +49 (0) 7534 9200-20


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven