Nieuwe kas voor slateelt op water bij B-Four Agro mét nieuwe ledbelichting

"Ook bij hoge kastemperaturen is doorbelichten nu mogelijk"

Tot voor kort teelde B-Four Agro in het Noord-Hollandse Warmenhuizen sla in de vollegrond, hoofdzakelijk voor de groentenverwerkende industrie. Na testen met teelt op water heeft de slateler een nieuwe kas laten bouwen van 2,9 hectare. Daar zal sla op water worden geteeld. De kas zal worden uitgerust met ledbelichting van Plessey.In de kas komen de nieuwe Hyperion 1750 µmol/s ledlampen van Plessey te hangen. De nieuwe Hyperion 1750 hebben een lichtopbrengst die gelijkstaat aan een SON-T van 1000 watt. Plessey: "Bij alle Hyperion-lampen is er de keuze tussen standaard en speciaal aangepaste spectrums om telers een zo hoog mogelijk commercieel rendement te bieden." De Hyperion 1750 is de nieuwste ledlamp in de Hyperion-serie. In 2017 lanceerde Plessey de Hyperion 1000 met een lichtopbrengst van 1000 µmol/s, wat gelijkstaat aan een SON-T van 600 watt.

Proef met teelt op water
In de afgelopen jaren is B-Four Agro uitgegroeid tot een gespecialiseerde producent van sla. Om zoveel mogelijk sla per vierkante meter te telen van de beste kwaliteit, is door het bedrijf flink geïnvesteerd in geautomatiseerde productie, een geavanceerd teelsysteem en 100% ledverlichting. Leds geven veel minder warmte af dan SON-T-lampen en zijn tot 40% energie-efficiënter, zodat een hoger lichtniveau kan worden bereikt dan met SON-T-lampen mogelijk is. De specifieke lichtgolflengtes die mogelijk zijn met de Hyperion-lampen van Plessey kunnen resulteren in een dichtere, meer compacte oogst, met een betere kleur.

Doorbelichten ook bij hoge kastemperaturen
Over zijn beslissing om de nieuwe Hyperion-ledlamp van Plessey te kiezen, zegt Fred Berkhout, directeur van B-Four Agro: "We zochten naar verlichting voor ons nieuwe kasproject en ik koos 100% led omdat dat de meest geavanceerde en beste optie voor de lange termijn was. Ik wilde ledverlichting die flexibele lichtspectrums, een eenvoudig design, weinig schaduwwerking en een goed commercieel rendement op mijn investering biedt. Ook de goede ervaringen van slakweker Johan Desmet in Izegem met ledlampen van Plessey hebben mij geholpen in mijn keuze."

Jonathan Barton, directeur tuinbouwverlichting bij Plessey: "Met een lichtopbrengst van 1750 µmol is de nieuwe Hyperion equivalent aan een traditionele 1000W SON-T maar met meer efficiënte en productieve lichtspectrums. De lampen zijn zeer eenvoudig aan de tralie te hangen en aan te sluiten met Wieland stekkers. De lampen kenmerken zich door combinatie van de hoogste energiebesparing van circa 40%, én minimale schaduwwerking. Het een duurzame en eenvoudige design."

"De inzet van ledbelichting in de slateelt is erg succesvol gebleken, deels door het feit dat SON-T verlichting stralingswarmte produceert", legt Maarten Klein, ontwikkelaar en teeltdeskundige van Plessey, uit. "Dit zorgt ervoor de de slaplant kan opwarmen op momenten dat dit ongewenst is, bijvoorbeeld als de kastemperatuur al kritisch is. Dit is ongunstig voor de kwaliteit van de sla, welke liefst compact en stevig geteeld dient te worden. Met het gebruik van de ledbelichting is de teler in staat juist wel op deze kritische momenten door te belichten. Dit stelt hem in staat meer en sneller te produceren."

Voor meer informatie:
Plessey
sales@plesseysemi.com
www.plesseysemiconductors.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven