Tholen - Volop kwalitatief goed aanbod, maar zowel in het binnenland als buitenland valt de afzet behoorlijk tegen, zo schetst Dennis van Tricht van AGF Direct de huidige situatie van de bloemkool- en broccolimarkt. "Telers zijn onderhand murw. Ze verzetten ontzettend veel werk maar worden daar niet voor gecompenseerd. De prijzen liggen momenteel onder de kostprijs. Daar kunnen wij ook niet veel aan veranderen. Consumenten eten met dit warme weer eerder salades en dat merk je in de afzet."


In Noord-Holland is beregenen geen probleem

AGF Direct opereert vanuit Noord-Holland waar veel bloemkool en broccoli beschikbaar is. "Qua teeltklimaat en watervoorraad zitten we hier erg gunstig, we kunnen altijd beregenen. Telers staan dus al wekenlang om 3 uur 's nachts op om de haspel te verzetten. De gewassen zijn van prima kwaliteit maar de telers zijn het onderhand moe. Normaal gesproken heb je in de zomer 10 tot 14 van dit soort warme dagen, maar dit houdt al 10 weken aan."


Al wekenlang nachtwerk voor teler Rene Verdonk van Mts. Rene Verdonk. Beregenen gaat dag en nacht door.

Bloemkool is over het algemeen een populaire en goed gegeten groente maar wordt nog altijd gezien als kookgroente ondanks de nieuwe toepassingen die ervoor gevonden zijn als snackgroente, pizzabodems, rijst of couscous. De afzet van bloemkool is momenteel zelfs minder dan die van broccoli, zegt Dennis. Ook de afzet van niche gewassen oranje, paarse en groene bloemkool loopt niet, net als die van de torentjesbloemkool Romanesco.

Er zijn geen echter overschotten waar de markt vanaf moet. Over het algemeen neemt de Oost-Europese markt de producten veelal voor een klein prijsje op.Midden van deze week lijkt er een einde te komen aan de hoge temperaturen. Wellicht snakken consumenten dan naar een alternatief voor de salades en trekt de vraag naar bloemkool en broccoli aan.Jonge aanplant

Voor meer informatie:
AGF Direct
Dennis van Tricht
Groothandelsmarkt 2
1681 NN Zwaagdijk
Tel: 085-3032632
dennis@agfdirect.nl
www.agfdirect.nl