Tholen – Snacktomaatjes winnen de laatste jaren aan populariteit, maar voor zover bekend leidde dit nog niet tot files. Wel op vrijdagmiddag 3 augustus in Honselersdijk, waar vanaf 13.00 gratis snacktomaatjes konden worden afgehaald na een oproep van Greenco op Marktplaats. Reden: rimpels en deukjes door on-Hollands hoge temperaturen waardoor Greenco de tomaatjes niet meer als Tommies kon verkopen.


Ab van Marrewijk zag tot zijn grote verbazing een stormloop op de snacktomaatjes.

De smaak is nog 'heerlijk' viel in de Marktplaatsadvertentie te lezen en dus liep het, mede geholpen door berichten van De Telegraaf en het Algemeen Dagblad, al ruim voor 13.00 storm. Ab van Marrewijk van Greenco tussen de auto's op de parkeerplaats: "Binnen twee uur zijn we hier in Honselersdijk 20 ton tomaatjes kwijtgeraakt. Tot 100 kilo konden mensen zonder afspraak tomaatjes afhalen en dat is veel massaler gebeurd dan we hadden verwacht. Er moesten al snel verkeersregelaars aan te pas komen om de parkeerplaats vol auto's en de verkeersopstopping die er ontstond in goede banen te leiden."


Uitverkocht


Verkeersregelaars

Rond 15.00 hing in Honselersdijk met grote letters de tekst 'Uitverkocht' bij de ingang, maar de auto's en fietsers bleven maar komen. Ook in Middenmeer waren al snel alle tomaatjes vergeven en Ab kon dan ook makkelijk voorspellen wat er met de laatste restjes in Someren op zaterdag zou gaan gebeuren: "Wie daar nog tomaatjes wil scoren, moet er snel bij zijn. Veel is ook al gereserveerd." Eén van de nieuwsgierigen die achter het net viste: "Jammer, maar Limburg is toch echt wel te ver rijden. Ik vond Honselersdijk eigenlijk al ver."


Hopend op de laatste restjes verzamelden de mensen zich aan het dok.

De tomaatjes met hitteschade zijn afkomstig van de teeltlocaties van Greenco in Middenmeer. Daar had net een teeltwissel plaatsgevonden, waardoor er een jong gewas stond dat nog niet tegen de extreme hitte was opgewassen. Ab: "De oogst van een week is hierdoor verloren gegaan. Gelukkig hebben we met deze actie de nog steeds prima tomaatjes een goede bestemming kunnen geven." In eerste instantie werden voedselbanken en soepfabrieken door Greenco benaderd, maar zij wisten niet direct raad met het aanbod van de snackgroenteteler. Maandag komt de voedselbank nog wel een lading snacktomaatjes ophalen.

Voor meer informatie:
Greenco
www.greenco.nl
info@greenco.nl