Slimme kassen zijn een groeiende markt en kassen zijn essentieel voor het leveren van veilige, verse en gezonde voeding. Het belangrijkste gewas binnen de groenteteelt zijn tomaten en terwijl het areaal van de tomatenteelt steeds verder toeneemt, rijst de vraag hoe al deze nieuwe kassen geleid zullen worden - er is immers nu al een tekort aan telers. Daarom is het tijd om digitale assistentie aan telers te introduceren. Met digitale assistentie hebben telers meer controle over hun kassen en kunnen ze dus een groter gebied aan kassen beheren.

door Andreas Hofland

De menselijke capaciteit is per definitie gelimiteerd. Digitale assistentie presteert beter in bepaalde precisietaken. Een van de belangrijkste uitdagingen op dit moment is om objectieve en betrouwbare plantendata in kassen te verzamelen. Voor een correcte analyse moet de kwaliteit van de data uitstekend zijn. Het gezegde dat hiervoor binnen de analytische meetkunde wordt gebruikt is 'rotzooi erin is rotzooi eruit'. In andere woorden, je hebt data van goede kwaliteit nodig om goede beslissingen te kunnen maken. Als we richting een automatisch beslissingsproces willen gaan, worden de kwaliteitseisen voor data steeds hoger en hoger.Op aanvraag van HortiKey heeft Wageningen University and Research algoritmes ontwikkelt die tomaten automatisch classificeren. De tomaten worden geclassificeerd in de kas, als ze nog aan de plant hangen - onafhankelijk van de lichtomstandigheden. Dit is iets wat mensen niet kunnen doen. Met deze algoritmes worden nieuwe data in de kas gegenereerd, op een manier die nog nooit eerder vertoond is, samen met algoritmes voor een automatische telling. Dit is de basis voor de Plantalyzer: een autonoom platform van Berg Hortimotive met sensoren en software om de tomaten te analyseren. Prognosesoftware van Letsgrow.com analyseert de verzamelde data om een raming te maken van de verwachte oogst.

De Plantalyzer is een goed voorbeeld van hoe algoritmes telers kunnen helpen om hun gewassen en oogst te verbeteren. De voordelen hiervan zijn een grotere klanttevredenheid, meer controle over het beprijzingsproces, meer stabiliteit in de planning en daarom continu├»teit in bedrijfssucces. 

Voor meer informatie:
HortiKey
Burgermeester Crezeelaan 42A
2678KZ De Lier
+31 (0)174517700
hortikey.nl